Days Gone - Moppezombier och machopuckon

Spel
PUBLICERAD:

Days Gone

PS4
SIE Bend Studio/Sony
Åldersmärkning: 18

Har du alltid önskat dig en zombie-apokalyps med motorcyklar, bikers med tatuerade skalper och vapenfixerade radiopratare som tjatar om frihet hela tiden? Då låter säkert Days Gone som rena rama drömmen. Och visst finns viss potential i konceptet, men spelet utnyttjar den väldigt dåligt.

Oftast känns Days Gone mest bara taffligt och ogenomtänkt. Du puttrar runt i en stor, öppen värld och utför diverse oinspirerade uppdrag för uselt skrivna karaktärer, allt medan du anfalls konstant av banditer, zombier och vargar. Karaktärerna är mest illa skrivna, outhärdliga idioter jag inte bryr mig om. Antingen är de machotöntar vars dialog mest består av ”vad glor du på?”, eller så är de tröttsamma, vapenälskande konspirationsteoretiker. Vad mig anbelangar kan zombierna få ta dem.

Det extremt långsamma level-systemet där du både skaffar erfarenhetspoäng för nya förmågor, och tillitspoäng för de olika bosättningarna på kartan, gör allting vansinnigt segt. Det tar en smärre evighet innan du får tag på några ens rudimentärt effektiva vapen. En stor del av spelet får du nöja dig med att springa runt med glorifierade ärtpistoler som inte skulle kunna göra en fluga förnär. Det gör ett redan stelt actionspel ännu mer otympligt och segt.

Att susa runt med en motorcykel i vildmarken hade kunnat vara en schysst upplevelse, men körkänslan är inte den bästa. Ofta är det mest ett aber att behöva springa tillbaka till din motorcykel hela tiden när du varit på upptäcktsfärd. Det ska gå att automatiskt hämta tillbaka motorcykeln, men spelet har aldrig låtit mig göra det. Antingen är jag för nära, eller för långt bort.

Den stora säljpunkten för spelet är de enorma horderna av zombier som ibland väller in från alla håll och kanter. De liksom rinner över landskapet som en flod av ruttnande kött. Det ser rätt fräsigt ut, för all del. Men spelmekaniskt görs det inte så mycket med det, annat än att det är något du till varje pris måste smyga runt.

Det glimtar till här och där, men majoriteten av min tid med Days Gone var en utdragen, tålamodsprövande och framför allt rätt tråkig spelupplevelse. Inte undra på att folk blir zombier om de tvingas bo i en sådan värld.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.