Hoppa till huvudinnehållet

Bulgar ska hjälpa Kil i Tiomila

Publicerad:
Fyra tiondelar av Kils OK:s förstauppställning i Tiomila, från vänster: Teodor Yordanov, nyförvärv från Bulgarien, Andreas Uller, Jonathan Uller och Olof Skoglund. Foto: Olov Öström

Kils OK tar bulgarisk hjälp för att lyckas i Tiomila.

Sistasträckan för laget springer Teodor Yordanov, bulgarisk landslagslöpare.

Han värvades till klubben under ett kartsnack i samband med ett träningsläger i Spanien.

Kils OK har varit Värmlands bästa herrklubb under senare år. Sakta men säkert har också klubben växt till sig med många unga talanger i klubbleden.

I år har Andreas Uller och Viktor Skoog tagit steget upp i senioråren.

– Det är väl bara jag och Magnus Nordström som blir sämre med åren, säger lagledaren och löparen Jan Olm.

34:e för Nordström

Jan Olm och Magnus Nordström är lagets åldermän, plus 50-löpare. Övriga åtta i laget, sånär som nyförvärvet Yordanov, är under 25 år. Magnus Nordström springer för övrigt sin 34:e Tiomila - på raken!

Tedor Yordanov gjorde sin första tävling för Kils OK veckan före påsk i samband med Swedish League i Värmland. Han är 35 år och bor i Munchen sedan många år, där han arbetar som utvecklingsingenjör vid den tyska biljätten BMW.

Efter några års bortavaro från elitsatsning är Yordanov nu tillbaka i det bulgariska landslaget.

Det var Jan Olm (till höger) som värvde bulgariske landslagsmannen Teodor Yordanov i samband med ett träningsläger i Spanien.
Det var Jan Olm (till höger) som värvde bulgariske landslagsmannen Teodor Yordanov i samband med ett träningsläger i Spanien. Foto: Olov Öström

– Jag siktar på att ta en plats i det bulgariska laget vid VM i Norge, i första hand på långdistansen, säger Teodor.

Värvningen av Teodor var lite udda.

I februari var Kils OK på träningsläger i spanska Alicante, där många orienterare fanns för att träna och tävla.

– Vi stod några stycken och kikade på kartan efter en av tävlingarna. Då kom Teodor förbi och började prata med oss. Efteråt tyckte Lukas, min son, att vi borde värva honom. Så dagen därpå frågade jag Teodor om han hade någon svensk klubb att springa för under Tiomila, berättar Jan Olm.

Nappade direkt

Teodor nappade direkt. Det passade honom bra eftersom han skulle vara i Sverige med det bulgariska landslaget för träningsläger före Tiomila. Den här veckan tränar han dock tillsammans med Stora Tuna OK.

– Stora Tuna har en bulgar i sitt lag, Ivan Sirakov. Teodor fick erbjudande att följa med honom och Tove Alexandersson till norska Halden för en veckas träning innan Tiomila. Jag gissar att det smäller högre än att bo och träna hemma hos oss Forshaga, skrattar Janne Olm.

Evighetsmaskinen Magnus Nordström springer i helgen sitt 34:e Tiomila på raken.
Evighetsmaskinen Magnus Nordström springer i helgen sitt 34:e Tiomila på raken. Foto: Olov Öström

Yordanov ska springa den sista av de tio sträckorna i Tiomila, en långkörare på 14 kilometer som avgörs på söndagsmorgonen.

I år är Tiomila utlokaliserat till Glimåkra i norra Skåne.

Kils OK har förberett sig väl inför tävlingarna. Vid träningslägret i Spanien var de flesta löpare med, så också i samband med det läger man hade direkt efter natt-SM.

– Natt-SM gick också i Skåne. Vi var och tränade på intilliggande kartor. Och nu senast hade vi några lag med och sprang Svartnatta i Sörmland, berättar Jan Olm.

Skoog på långa natten

Svartnatta hade exakt samma upplägg som inledning av Tiomila. Tävlingen startade vid solnedgången och hade sedan två långa och en kort sträcka – precis som i Tiomila-öppningen.

Kil inleder Tiomila med det bästa först: stortalangen Andreas Uller springer startsträckan. Ludvig Eriksson har den andra sträckan. Den tredje sträckan, bara sex kilometer, springer Jan Olm. Den sträckan följs sedan av tävlingens verkliga konditionsprov, klassikern långa natten. Den är i år drygt 17 kilometer lång. Viktor Skoog springer den.

Ifjol blev Kils OK 66:a i Tiomila.

– Vi har definitivt kapacitet för mer. Vi siktar på att vara bland de 50 bästa.

Hur bra är då nyförvärvet Yordanov?

– Han tillhör ju inte världseliten men ligger i nivå med Ludvig Eriksson och Olof Skoglund, två av våra bättre löpare, säger Jan Olm.

I år kan Kils OK för första gången på många år också ställa ett andralag på benen.

Kan bli fler förvärv

Jan Olm håller inte för uteslutet att det kan bli fler utländska nyförvärv i framtiden, precis som när OK Tyr byggde sitt lag under sin storhetstid, då med flera duktiga britter.

– Det är viktigt för oss som klubb att utvecklas och att vi blir bättre för varje år så att vi får behålla de många talanger vi har. De ska känna att det är attraktivt att tävla för Kil. Så något mer nyförvärv, kanske från Bulgarien, är inte uteslutet, säger Jan Olm.

Artikeltaggar

Andreas UllerBulgarienForshagaGlimåkraKilKils OKLudvig ErikssonOrienteringSportTiomilaTove AlexanderssonViktor Skoog

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.