• idag
  13 juli
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  14 juli
  13°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.6 mm
 • onsdag
  15 juli
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.1 mm
 • torsdag
  16 juli
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  17 juli
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Skydda jakten från Polisen

Ledare
PUBLICERAD:
Freda skyttet!
Foto: Jessica Gow/TT
Polisens korståg mot jakt och skytte fortgår oförtrutet och nu är siktet inställt på jaktstigar och fältskytte. Det vore ett hårt slag mot såväl jaktens kvalitet som idrottsrörelsen i stort.

Bakom detta hot ligger en process att förnya Polisens föreskrifter. Och precis som tidigare har skett på exempelvis vapenlicensområdet tas varje chans att försvåra för laglydiga vapenägare. Polisen hänvisar bland annat till att det förekommer mycket riskfyllt skytte på civila skjutbanor. Men det är en lögn. Polisen har varken olyckor eller tillbud att peka på för att rättfärdiga förändringen. De existerar nämligen inte.

En fältskyttestation eller en station på en jaktstig föreslås räknas som en tillfällig skjutbana och föreslås därmed behöva besiktigas inför tävling. En kontrollant skall alltså åka till tävlingsplatsen, dokumentera stationernas konstruktion och skicka in till Polisen. Ger Polisen klartecken kan tävlingen genomföras.

Men dessa banor byggs av frivilliga på lediga timmar i nära anslutning till själva skyttet. Ofta tidigare samma dag, också för att inget skall kunna förstöras av exempelvis så kallade jaktsabotörer som börjat angripa skjutbanor. Det kommer därmed inte att vara möjligt att få dem godkända. Reglerna innebär därmed ett praktiskt förbud mot dessa verksamheter.

Jaktstigar är ett bra exempel på hur det ideella Sverige hanterar ansvar. Jägarna har själva ansvaret för att hålla en hög nivå på skyttet. Och ingen vill att den faktiska jakten skall vara första gången någon håller i ett skarpladdat vapen i skogen. Det vore en säkerhetsrisk för alla. Jaktstigarna innebär en möjlighet att få värdefull erfarenhet innan det är skarpt läge. De är en av anledningarna till att så få dör i Sverige under jakten.

Om jaktstigar och fältskytte blir praktiskt omöjligt kommer det att övas ändå. Det är trots allt tillåtet att skjuta på egen jaktmark, något som säkerligen kommer att öka i ett sådant läge. Det riskerar att inte att vara lika säkert och det kommer inte att övas lika mycket, men det kommer att ske.

Pia Clerté, flerfaldig svensk mästare i dynamiskt gevär och hagel, varnar för att samma sak kommer att drabba det rörliga skyttet. Det bär sannolikhetens prägel. Tjänstemännens avsky för dessa idrottsgrenar är väldokumenterad. Korståget mot jakt och skytte visar också hur rikspolischefens kansli felprioriterar i verksamheten. Medan andra delar av polisen går på knäna av resursbrist så har rättsenheten uppenbarligen alldeles för mycket personal. Annars skulle den inte ha tid att sitta och hitta på nya krångliga regler för laglydiga vapenägare medan exempelvis utredningar om vapensmuggling, våldtäkter och mord läggs på hög.

Allt detta sker, inte för säkerheten eller lagenligheten, utan för att en grupp tjänstemän inom Polisen verkligen inte vill att privatpersoner skall äga eller använda vapen alls. De är villiga att offra människors säkerhet i skogen för det. Den uppenbara obalansen borde få rikspolischefen och justitieministern att agera.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.