Replik: Moderaterna målar upp skräckbilder

Debatt
PUBLICERAD:
Centerpartiet har, i januariavtalet, varit med och bestämt att 10 000 fler poliser ska vara anställda till 2024. Det står fast och det gäller, skriver Daniel Bäckström.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Men de använder sig av en argumentationsteknik där de helt enkelt utelämnar sådant som talar emot deras eget anförande, skriver Daniel Bäckström.

Svar till Elisabeth Svantesson och Pål Jonson (NWT 17/4).

Moderaterna är provocerade. Det framgår med all önskvärd tydlighet i den debattartikel som undertecknats av deras ekonomiskpolitiske talesperson Elisabeth Svantesson och riksdagsledamoten Pål Jonson. De är provocerade för att Kriminalvården får pengar för att kunna sköta sina arbetsuppgifter. Arbetsuppgifter som tidigare låg på Polisen och som nu har flyttats för att Polisen ska få större utrymme att sköta sin kärnverksamhet – att förhindra, utreda och klara upp brott.

Moderaterna målar upp skräckbilder om hur regeringen, Centerpartiet och Liberalerna i vårbudgeten har stulit pengar från polisen. De hävdar att Centerpartiet inte bryr sig om att vilja bekämpa brottslighet, att vi inte bryr oss om polisernas arbetsbörda och arbetssituation.

De vet, förstås, att så inte är fallet överhuvudtaget. Men på precis samma sätt som Svantesson raljerar över turismnäringen på landsbygden och okunnigt kallar den för ”bäversafari”, skriver hon att vi nedprioriterar Polisen. Det är varken sant eller att vara den vuxne i rummet, som hennes partiledare vill att Moderaterna ska vara.

Centerpartiet har, i januariavtalet, varit med och bestämt att 10 000 fler poliser ska vara anställda till 2024. Det står fast och det gäller. Det vet Moderaterna och det vet således både Elisabeth Svantesson och Pål Jonson. Men de använder sig av en argumentationsteknik där de helt enkelt utelämnar sådant som talar emot deras eget anförande.

Den otrygghet som människor i Sverige idag upplever tas på allvar, Januariavtalets satsning på Polisen är ett bevis på det. Med 10 000 fler poliser får myndigheten en ökning av de operativt anställda med över 50 procent.

Utöver det vill Centerpartiet ha garanterad lokal närvaro av poliser, att Polisen ska finnas och skapa trygghet oavsett var i landet man bor. En stor poäng är att fokus då inte bara ska ligga på grov brottslighet, utan att det också finns gott om utrymme för att utreda vardagsbrottsligheten. Det är trygghetsskapande och förtroendeskapande.

Att, som Moderaternas företrädare, måla upp skräckbilder av samhället leder åt precis andra hållet. Detsamma gör en falsk retorik. De är provocerade, säger de. Men de har ingen anledning att vara det. Januariavtalets stora satsning på polisen är faktiskt precis det Moderaterna vill ha, nämligen.

Daniel Bäckström (C)

Riksdagsledamot

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.