Ransbysågen reser sig ur askan

Publicerad:
Nytt justerverk och uppgraderad teknik gör att det här gänget , Erik Weisser-Svendsen, försäkringsansvarig, Gunnar Sundholm, platschef, Thomas Haglund, tf vd och Peter Rockedahl, teknisk direktör, tror på en ännu ljusare framtid för det Nordvärmländska sågverket efter branden i slutet av november ifjol. Foto: Christer Bergqvist

En stor del av justerverket på Ransbysågen i Sysslebäck totalförstördes vid en brand en tidig lördagsmorgon i slutet av november ifjol. Då fanns det vissa som befarande att branden skulle medföra nedskärningar i verksamheten.

Men det kommer att bli precis tvärtom.

Ur askan reser det sig nu ett helt nytt justerverk som kommer att föses med toppmodern teknisk utrustning vilket ger sågverket ökad konkurrenskraft långt in nästa decennium.

Nyheten om branden oroade bland andra Eva Larsson som är Torsbys kommuns näringslivschef. Men hennes oro stillades snabbt efter lugnande besked från företagsledningen.

– Vi är mycket imponerade av hur snabbt Moelvens ledning arbetade fram en arbetsplan som innebar en bibehållen produktionsvolym, säger Eva Larsson i ett mejl till NWT.

Peter Broberg, vd för Moelven Notnäs, där Ransbysågen ingår, säger att målsättningen är att justeringsverket ska återuppbyggas.
Peter Broberg, vd för Moelven Notnäs, där Ransbysågen ingår, säger att målsättningen är att justeringsverket ska återuppbyggas. Foto: Aron Eriksson

– Under den svåra omställningen har personalen både vid Notnäs och Ransby ställt upp på ett fantastiskt sätt, fortsätter Eva Larsson och tillägger:

– Ransbysågen är en oerhört viktig industri i Torsby kommun och där är det också glädjande att se att Moelven vid återuppbyggnaden av justerverket samtidigt framtidssäkrar driften genom att satsa på ny teknik.

Bistert meddelande

Branden i justerverket utbröt vid 02-tiden på den här lördagsmorgonen i slutet av november. 11 minuter efter larmet var räddningstjänsten i Sysslebäck på plats och fick sedan också hjälp av räddningstjänsterna från både Stöllet och Hagfors. Snabbt på plats var också Ransbysågens verkställande direktör Peter Broberg.

Han mejlade följande bistra besked till styrelsen:

– God morgon! Tyvärr måste jag meddela att vi har en brand i justerverket. Det ser inte bra ut...

Branden som startade natten mot lördagen orsakade skador för många miljoner kronor.
Branden som startade natten mot lördagen orsakade skador för många miljoner kronor. Foto: Aron Eriksson

Branden blev också svårsläckt.

Först dryga 12 timmar efter larmet kunde räddningstjänsterna meddela att man hade allt under kontroll och att man i stort sett lyckats rädda halva verket men resten totalförstördes.

Men det kunde ha slutat betydligt värre.

Okänd brandorsak

– Det låter kanske lite konstigt men vi hade faktiskt tur i oturen, säger Peter Rockedahl som är teknisk direktör på Moelven. Det var vindstilla under hela händelseförloppet och det blev lite av vår räddning. Annars kunde det här ha slutat riktigt, riktigt illa...

Både Peter Rockedahl och tf vd Thomas Haglund hyllar räddningstjänsternas insats och inte minst den egna personalen.

– Det var många som gjorde fantastiska insatser både under och tiden efter branden. Personalens lojalitet och engagemang under den här svåra perioden var suveränt.

Vad som orsakade branden är än i dag höjt i dunkel.

40 miljoner kronor

– Vi har ingen aning om brandorsaken och ser det ser ut i dag kanske vi aldrig får veta det heller, säger Thomas Haglund. Det har enkelt inte gått att fastställa. Det är klart att det finns flera teorier och det som kanske ligger närmast till hands i den vägen är en kabelbrand i en manöverenhet. Men som sagt, det vet vi inte.

Ur förödelsen efter branden i november ifjol är ett nytt justerverk på väg att ta form på Ransbysågen
Ur förödelsen efter branden i november ifjol är ett nytt justerverk på väg att ta form på Ransbysågen Foto: Christer Bergqvist

Egendomsskadan i sågverket är kostnadsberäknad till i runda slängar 30 miljoner kronor. Till detta ska man sedan lägga till omkring 10 miljoner kronor för en kraftig uppgradering av tekniken i det nya justerverket.

– .Jag är fullständigt övertygad om att det här kommer att bli riktigt bra till slut, säger Thomas Haglund. Vi kommer alltså att få en toppmodern anläggning men den absolut senaste tekniken som gör att vi kommer att få en högre kapacitet samtidigt som vi kommer att få betydligt mindre spill.

Helt ny i Ransbysågen blir den så kallade portineraren som ska se till att längdkapet  hamnar på exakt rätt ställe.
Helt ny i Ransbysågen blir den så kallade portineraren som ska se till att längdkapet hamnar på exakt rätt ställe. Foto: Roséns

1,7 miljoner stockar

Om allt går som det ska kommer det nya justerverket att stå klart i slutet av maj.

– När "återinvigningen" blir? Det har vi inte tagit ställning till än. Vi har alldeles nyligen börjat prata om detta, säger Thomas Haglund. Vi får se vad det blir. Något måste vi ju hitta på...

Det ska bara tilläggas att Ransbysågen som är ett klentimmersågverk, uppfördes 1972 och har i dag ett 40-tal anställda. Sågen har tillstånd för 80 000 kubikmeter sågade varor och gör därmed över med omkring 1,7 miljoner stockar om året.

Artikeltaggar

EkonomiEva LarssonHagforsNäringslivPeter BrobergRansbyRansbysågenStölletSysslebäck

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare