Hoppa till huvudinnehållet

Många kända ansikten när Värmlands museum invigs

Publicerad:

Fråga Hanna Hellquist, hör Lerin berätta, lyssna på en podcastinspelning.

Det är några av programpunkterna när Värmlands museum öppnar efter ombyggnationen.

– Det ska finans något för alls och det ska vara en invigningshelg med ett myller av aktiviteter, säger Johanna Henriksen, museets redaktionschef.

Helgen 1–2 juni är det dags för Värmlands museum att slå upp dörrarna till de ombyggda lokalerna. I dagarna två bjuds besökarna på flera programpunkter.

Bland annat kommer det under lördagen bli ett antal ”artist talks” med aktuella konstnärer, under ledning av Elisabet Yanagisawa, konstintendent på Värmlands Museum.

Simon Lerin och Bettina Hystad deltar i ett samtal med Elisabet Yanagisawa.
Simon Lerin och Bettina Hystad deltar i ett samtal med Elisabet Yanagisawa. Foto: Magnus Carlsson/NKP Arkiv

De som får samtala från scenen är konstnärsparet Simon Lerin och Bettina Hystad, Christian-Pontus Andersson samt ”grannen” på Sandgrund, Lars Lerin.

Nu är ombyggnationen av museet i gång

– Det här är konstnärer som förekommer på ett eller annat sätt i utställningarna och det finns en hel del intressant att samtala kring. Vi har haft sådana samtal förut och det brukar vara uppskattat, säger Johanna Henriksen.

Bjuder på spelning

Lars Lerin ska prata om konsten i Värmland. Lerin/Hystad pratar om sitt konstnärskap och deras verk i den nya konstutställningen.

– Det är innovativa konstnärer som är verksamma i Värmland. Vi köper in ett ljudkonstverk av dem, vilket känns spännande. De bjuder också på en livekonsert.

Christian-Pontus Andersson samtalar och ställer ut på Värmlands museum i samband med invigningen. Här på bild från 2015.
Christian-Pontus Andersson samtalar och ställer ut på Värmlands museum i samband med invigningen. Här på bild från 2015. Foto: Lena Richardson/FT Arkiv

Christian-Pontus Andersson kommer ursprungligen från Brattfors, är utexaminerad från Konstfack och är sedan dess verksam i Stockholm. Han kommer att prata om sitt konstnärskap.

– Han jobbar storskaligt med skulpturer och kommer att ha en utställning i den största av våra tillfälliga utställningshallar, säger Johanna Henriksen.

Podcast och frågestund

För de som vill ägna sig åt att lyssna på annat så kommer författaren och kulturprofilen Kalle Lind och spelar in ett avsnitt av sin podcast Snedtänkt. Samtalspartner är regissören Ulf Malmros och ämnet är – så klart – Värmland. Även författaren Hanna Hellquist håller i en punkt kallad Fråga Värmland.

Kalle Lind spelar in sitt samtal med Ulf Malmros.
Kalle Lind spelar in sitt samtal med Ulf Malmros. Foto: Stina Stjernkvist/TT

– Det är en samtalspanel där vi bjuder in ett antal kulturpersonligheter som ska svara på frågor om Värmland, och besökarna får ställa frågor på plats eller skicka in dem innan, säger Johanna Henriksen.

I panel kommer man se bland annat Björn Sandborgh och Anna Skoglund.

Cyrillushuset – Det ljusa museet med 90 år på nacken

Musikaliskt bjuds besökarna på konserter med Rigmor Gustafsson och Mattias von Wachenfeldt, Club Pisa och Isabella Lundgren.

– Vi vill vara en plats för alla konstarter och ge en helhetsupplevelse under helgen. Vi kommer också ha extraöppet fram till 22 under lördagen.

Utställning med pappkläder

Söndagen viks mer åt barnen då det blir en dansföreställning samt en konsert med Kompisbandet.

Bea Szenfeld (till vänster) ställer ut på Värmlands museum när lokalerna återinvigs.
Bea Szenfeld (till vänster) ställer ut på Värmlands museum när lokalerna återinvigs. Foto: Christine Olsson/TT

Bland de utställningar som går att se när museet återöppnar finns Everything you can imagine is real, som visar Bea Szenfelds kollektion ”Haute Papier”. Där har Szenfeld med hjälp av sax, tejp, snöre och tusentals pappersark skapat handgjorda kreationer som bland annat burits av artister som Lady Gaga och Björk.

En annan är en fotoutställning med bilder av Benjamin Nørskov. Han har med unga och deras EPA-traktorer.

Artikeltaggar

Christian-Pontus AnderssonIsabella LundgrenLars LerinNöje/KulturNyheterRigmor GustafssonSandgrundsuddenSimon LerinUlf MalmrosVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.