• lördag
  6 juni
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  7 juni
  16°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  8 juni
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  9 juni
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ekeståhl Jonsson: FBK kändes bra direkt

Ishockey
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Toppbacken Lucas Ekeståhl Jonsson,23, har skrivit tvåårskontrakt med FBK. Hans första kontakt med klubben skedde först under slutspelet.
Färjestad presenterade ett tungt nyförvärv på torsdagen.
Toppbacken Lucas Ekeståhl Jonsson,23, lämnar Finland och TPS för spel i FBK. Kontraktet är på två raka år. Han kommer till Karlstad lagom till första barmarksträningen 6 maj.
– Ungefär halva SHL hörde av sig. FBK kom in i bilden sent och då tvekade jag inte, säger han till NWT.

Första kontakten med Färjestad skedde först under slutspelet.

– Thomas Rhodin kom och tittade på mig i Finland och vi snackade efteråt. Det kändes bra direkt. Färjestad är ju största klubben i ligan tillsammans med Frölunda och Djurgården. Det blev ett bra upplägg för mig. Bra och jättekul att komma till Karlstad och Färjestad och få chansen att spela om SM-guldet.

Återförenas med polaren

Här återförenas han med en jämnårig barndomsvän, Axel Ottosson, som värvades från Björklöven inför den här säsongen.

– Det är ett stort plus förstås. Axel och jag har känt varandra sedan barnsben, vi spelade fotboll tillsammans när vi var små och sedan har vi följts åt i Björklöven och på hockeygymnasiet i Örnsköldsvik.

Bidrog det till att du valde FBK?

– Nej, det gjorde det väl egentligen inte. Jag tänkte i första hand på vad som skulle bli bäst för mig och min karriär men visst är det en stor bonus att få spela med Axel igen.

SHL-debut

Ekeståhl Jonsson har följt FBK:s slutspelsmatcher på tv.

– Väldigt synd att de inte vann sista matchen mot Djurgården. Jag tror att Färjestad hade ett lag, med fantastiska forwards, som kunde ha gått hela vägen.

I höst SHL-debuterar 23-åringen.

Vad blir skillnaden mot i Finland?

– Det är mer styrspel där. I SHL tar man pucken framåt och vänder spelet snabbare. Färjestad vill ha mycket puck och spela i högt tempo. Det tror jag passar mig perfekt.

Vad vill du lägga till i din egen verktygslåda?

– Framförallt att bygga upp min kropp och få lite mer muskler på benen.

Bröt nyckelbenet

Ekeståhl Jonsson värvades till högsta finska ligan av TPS för två år sedan. En oväntad värvning.

Du var ett ganska oprövat kort då?

– Ja, jade jag bara spelat två säsonger i Allsvenskan. Eller rättare sagt en och en halv eftersom jag bröt nyckelbenet direkt. Men det var nyttiga och lärorika år i Finland. Både för mig som människa och hockeyspelare. Det utvecklade mig. Jag fick prata engelska och begrep ibland inte vad tränarna sa.

FBK värvade Axel Ottosson från Björklöven inför den här säsongen. Nu återförenas han med sin jämnårige barndomspolare från Umeå, Lucas Ekeståhl Jonsson.
Foto: Andreas Hillergren/TT

Nu vill han ta nästa steg i karriären.

– Jag vet att Färjestad fostrat och utvecklat många spelare och fått dem att blomma ut. Det vägde också in när jag valde Karlstad.

När flyttar du till Karlstad?

– Just nu är jag hemma i Umeå. Jag och min flickvän flyttar ner nästa torsdag och sedan startar jag barmarksträningen med Färjestad 6 maj.

Född i Stockholm

Ekeståhl Jonssson är född i Stockholm men uppväxt i Umeå.

– Haha, jag brukar skoja och säga att jag är stockholmare, men jag var bara nio månader när vi flyttade till Umeå så jag sa ju inte ett ord under min korta tid i Stockholm.

Han flyttade från Björklöven till Modos juniorverksamhet 2013 och lånades ut till Oskarshamn i Allsvenskan under säsongen 2014-2015. Ekeståhl Jonsson återvände sedan till Björklöven 2015 för spel i Allsvenskan innan det bar av till Finland.

Ekeståhl Jonsson gjorde 25 respektive 26 poäng under sina två säsonger i Finland och var med det TPS näst bäste back.

“Rejäl back”

Färjestads assisterande coach Thomas Rhodin gillade vad han såg när han besökte Finland.

– En rejäl och bra back i en bra ålder. Vi ser stor utvecklingspotential i Lucas, säger “Totto”.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.