58 år på skidor i Mattila

Publicerad:
1960 var Åke Wingskog, till vänster, och Willy Johansson Mattilas första skidåkare. De bodde i stugan bakom. 58 år senare besöker de platsen igen, för ännu några mils längdåkning. Foto: Morgan Bäckvall

1975 blev Åke Wingskog tvåa i Vasaloppet. På 1960-talet spelade Willy Johansson allsvensk fotboll i Degerfors IF. 1960 var dessa två de första skidåkarna som kom till Nordvärmlands turistanläggning Mattila. I onsdags åkte de skidor i Mattila - igen - 58 år efter första gången.

Tiden passerar revy när man träffar skidåkarna Åke Wingskog och Willy Johansson i Mattila nordväst om Torsby. Trots vitsippor och tussilago runt turistanläggningen har de båda herrarna åkt från Arvika för tre timmars skidåkning på över 500 meters höjd intill Abborrtjärnsberg.

– Jag hade målsättningen att åka 300 mil i vinter. Nu fattas det nio kilometer, men de tar jag nog till helgen, säger den numera 76-årige Vasaloppstvåan Åke Wingskog.

Han har genomfört 39 vasalopp varav två öppet spår. Senast 2019 blev det öppet spår. Största bedriften kom alltså 1975 när Åke Wingskog var sju sekunder efter östtyske segraren Gerd-Dietmar Klause. Wingskog överraskades totalt när Gerhard Grimmer blockerade spåret och banade väg för sin landskollega. Åke var även landslagsåkare med en femte plats i Lahtis, som bäst.

– Jag var den moraliske segraren, men visst är jag nöjd med andraplatsen, säger Åke Wingskog.

77-årige Willy Johansson slutade med tävlingsskidåkning när han var 24 år. Istället blev det fotbollskarriär i allsvenska Degerfors, 1965-1966. Därefter trillade DIF ned en division.

En nostalgisk tillbakablick i fotoalbumet från 1960-talet. Från vänster: Gunnel Axelsson, ordförande i Mattila IK, Willy Johansson, allsvensk fotbollsspelare, Kurt Eide, föreståndare i Mattila, och Åke Wingskog, vasaloppstvåa 1975.
En nostalgisk tillbakablick i fotoalbumet från 1960-talet. Från vänster: Gunnel Axelsson, ordförande i Mattila IK, Willy Johansson, allsvensk fotbollsspelare, Kurt Eide, föreståndare i Mattila, och Åke Wingskog, vasaloppstvåa 1975. Foto: Morgan Bäckvall

– Jag har nog skidåkningen att tacka för att fotbollen gick såpass bra. Jag gjorde 109 matcher för Degerfors, säger Willy Johansson.

Att Willy Johansson och Åke Wingskog var de första skidåkarna i Mattila, intygar Kurt Eide, som tog över Mattila 1981 och senast på långfredagen spårade upp tre mil längdspår.

– Vad jag har hört så var Åke och Willy de allra första att åka skidor i Mattila. Det ska ha varit 1960, före invigningen 26 mars 1961. De var här och jobbade i skogen, tränade och bodde i den första stugan på anläggningen, förklarar Kurt Eide.

Skidåkningen är central i den verksamhet som turistanläggningen driver. Mattila IK är föreningen med Gunnel Axelsson som ordförande:

– Idag är vi väl bara ett 20-tal medlemmar. Det är styrelsen och några till. Som mest var vi uppe i 180 medlemmar.

Artikeltaggar

Åke WingskogDegerfors IFFotbollMattilaNyheterSportTorsbyTurismVasaloppet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare