TV: Nu släpps boken om Stadsträdgården

Publicerad:
Emelie Nilsson, längst till vänster, lämnade in ett medborgarförslag om att göra en bok om Stadsträdgården i Karlstad. Makarna Per och Inger Berggrén tog sig an uppdraget och på onsdagen lanserades boken “Stadsträdgården i Karlstad”. Foto: Helena Karlsson

Ett medborgarförslag och två års intensivt arbete resulterade i en bok. Onsdagen den 24 april släpptes “Stadsträdgården i Karlstad” under högtidliga former. Naturligtvis i Stadsträdgården.

– Boken är ett praktverk, säger Emelie Nilsson som lämnade in medborgarförslaget.

“Stadsträdgården i Karlstad” är en drygt 200 sidor tjock bok om de över 800 olika växtarterna som finns i Stadsträdgården, men också om parkens historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talet. När boken lanserades på onsdagsförmiddagen fanns författarna Inger och Per Berggrén på plats i parken och presenterade verket för ett 40-tal åhörare.

– Det kom ett e-förslag från en av de boende i kommunen om att göra den här boken och vi blev tillfrågade, säger Inger Berggrén.

Sammanlagt ett 40-tal personer hade samlats i Stadsträdgården under boksläppet.
Sammanlagt ett 40-tal personer hade samlats i Stadsträdgården under boksläppet. Foto: Helena Karlsson

– I början var vi lite undrande. Du är ju duktig med blommor, men jag är mest duktig på att fotografera, säger Per Berggrén till hustrun.

Men makarna bestämde sig för att ta jobbet, så länge kommunen var med på tåget. Under två års tid har de spenderat snart sagt varje dag i Stadsträdgården för att dokumentera parken under olika årstider.

– Det är jättespännande, man upptäcker mycket mer än vad man ser om bara går runt i parken. Det är jättelärorikt, säger Inger Berggrén.

Boken är till stor del baserad på dendrologen Anders Blomqvists historiska dokumentation över Stadsträdgården. Han var själv med och restaurerade parken på 1990-talet.

Stadsträdgården har anor från 1800-talet och från början odlades magnolia. Växten är normalt svårodlad, men den har frodats i parken. På bilden stjärnmagnolia som växer i Stadsträdgården.
Stadsträdgården har anor från 1800-talet och från början odlades magnolia. Växten är normalt svårodlad, men den har frodats i parken. På bilden stjärnmagnolia som växer i Stadsträdgården. Foto: Helena Karlsson

–Anders Blomqvist hade skrivit en dokumentation som inte var publicerbar. Men informationen var värdefull och jag ville inte att materialet skulle gå förlorat så jag la in ett förslag till kommunen om att göra en bok, säger Emelie Nilsson.

Och nu är “Stadsträdgården i Karlstad” lanserad och från kommunens sida är man nöjd.

– Det är jätteroligt att det här blev klart. Det är bra att ha den här dokumentationen för framtiden, säger Johanna Larsson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Artikeltaggar

FörfattareInger BerggrénKarlstadLitteraturNyheterPer BerggrénStadsparkenTrädgård

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare