Den här veckan ska 5 251 personer, främst barn och unga, göra Karlstad mindre skräpigt. En av dem är 5-åriga Eveline:
– Djur kan skada sig när man slänger skräp på marken och då måste man plocka upp det.
Skräp är ett ämne som engagerar många och Håll Sverige rents kampanj “Vi håller rent!” lockar för tionde året i rad till städning. I Karlstad kommun är drygt 5 000 anmälda för att delta:
– Det är väldigt stort intresse, det tycker vi är jätteroligt, säger Erik Lisshammar, koordinator på teknik- och fastighetsförvaltningen på Karlstads kommun.
– Vi får värdefull hjälp med att städa staden genom det här.
Stadskärnorna i kommunen är ofta mer nedskräpade än ytterområden och fimpar är det vanligaste skräpet. Karin Vogt, avfallsrådgivare på miljöförvaltningen lyfter dock fram en annan miljöbov i centrum: konfetti.
– Konfetti ligger kvar och följer med dagvattnen ut och ställer till problem eftersom det är gjort av plast. Det finns alternativ av rispapper som försvinner efter något regn, säger hon.
I Karlstads kommun är 5 251 skräpplockare anmälda, från sammanlagt 42 skolor och förskolor.
Antalet är ungefär som föregående år.
– Det varierar lite, men man märker att många återkommer år efter år, säger Erik Lisshammar.
Änglagårdens förskola på Råtorp är en av deltagarna. Under onsdagen var barnen ute och plockade skräp i parken utanför förskolan.
– Jag tycker att det är jätteviktigt att barnen lär sig tidigt om miljön och att de känner att de kan vara med och påverka miljön för en hållbar framtid, säger förskollärare Malin Holmberg.
– Man kanske inte slänger skräp själv om man är med och plockar och håller rent, säger förskolechefen Lise-Lotte Thörnqvist.
Barnen ska vara ute och plocka skräp under tre dagar.
– Men det här arbetet med skräp och avfall fortsätter i månader. Vi tycker att det är synd att de tagit bort återvinningen här. Förut kunde vi gå bort till den och prata med barnen om skräp, säger Lise-Lotte Thörnqvist.
Eveline, 5 år, och Bill, 4 år, gick med en gemensam påse och plockade skräp. De hittade mest plast, bland annat nät till talgbollar.
– En fågelpåse som man hänger i träden så kommer fåglarna, förklarar Eveline.
Håll Sverige rent anordnar varje år kampanjen “Vi håller rent!” och i år ligger fokus på barn och unga.
– Tidigare år har vi haft som ambition att ha med alla men vi har valt bort det, säger Johanna Ragnartz, vd och kommunikationschef för Håll Sverige rent.
Målsättningen är nu istället att nå ut till barn och unga upp till 15 år, en gång om året.
– Man måste nå samma individer under väldigt lång tid för att det ska sätta sig i ryggmärgen, säger Johanna Ragnartz.
Vem som helst kan dock anmäla sig.
– Det handlar om beteende och normer, att det inte är okej att skräpa ner och att det inte ska kännas så konstigt att plocka upp. Nu blir man nästan betraktad som en tok och man böjer sig ner och plockar upp något som inte är ens eget.
Totalt i Sverige har drygt 574 000 anmält sig för att delta. Kampanjen, som startade i södra Sverige och arbetar sig uppåt, har ännu inte nått hela Norrland.
– Vi hoppas att kunna passera 600 000 minst, säger Johanna Ragnartz.