Hoppa till huvudinnehållet

En hip snickeriverkstad med finurligheter

Publicerad:
Magnus och Idas Dahléns snickeriverkstad är i det närmaste färdig. Här inryms det lilla snickeriföretaget Hip hip Henry.
Magnus och Idas Dahléns snickeriverkstad är i det närmaste färdig. Här inryms det lilla snickeriföretaget Hip hip Henry. Foto: Olov Öström

Var ska man bo om man älskar björk som träslag att arbeta med?

Björkliden i nordvästra delarna av Kils kommun kan passa om man som Magnus Dahlén har eget finsnickeri på gården och björkarna präglar omgivningarna.

Förra året tog Magnus och frun Ida sitt pick och pack och flyttade från djupaste Smålandsskogarna till en plats i tillvaron där Ida känner sig speciellt hemmastadd.

Vid Björkliden någon kilometer från Lene station har familjen Dahlén flyttat in. I samma hus som Ida var dagbarn hos sin mormor och morfar i unga år.

Flytten från Småland betydde också nytt jobb för båda. I det som en gång var Idas morfars verkstad på gården har både Ida och Magnus flyttat in med sina verksamheter.

Magnus Dahlén bor i Björkliden, Lene. Han driver snickeriföretaget Hip hip Henry tillsammans med hustrun Ida. Namnet Bjrökliden kommer sig av att det finns synnerligen mycket björk i omgivningarna - Magnus favoritträslag att arbeta med.
Magnus Dahlén bor i Björkliden, Lene. Han driver snickeriföretaget Hip hip Henry tillsammans med hustrun Ida. Namnet Bjrökliden kommer sig av att det finns synnerligen mycket björk i omgivningarna - Magnus favoritträslag att arbeta med. Foto: Olov Öström

Ida jobbar på distans åt ett it-företag med webbutveckling och formgivning. Magnus har sin huvudsakliga anställning hos en byggfirma i Karlstad. Men en arbetsdag i veckan och en stor del av fritiden ägnar han åt parets gemensamma snickerifirma Hip Hip Henry.

– Vi har nog alltid haft planer att göra något tillsammans, berättar Ida.

Nu har man börjat förverkliga sina planer. Snickeriverkstad är så gott som färdig. Snyggt och prydligt är det i den gamla maskinverkstaden där bland annat justersågen, bandsågen och rikthyveln ska arbeta tillsammans med Magnus.

Magnus Dahlén har fått flera priser och stipendier för sitt finsnickeri. De här borden i vardagsrummet har han snickrat.
Magnus Dahlén har fått flera priser och stipendier för sitt finsnickeri. De här borden i vardagsrummet har han snickrat. Foto: Olov Öström

I Hip Hip Henry får Ida chans att utveckla några av sina specialkompetenser ytterligare: design, webbutveckling och marknadsföring.

Carl Malmsten-skolad

Magnus är utbildad möbelsnickare vid vid Malmstens på Lidingö, som egentligen är en filial till Linköpings universitet. Grundaren Carl Malmsten var en av de allra främsta möbelformgivarna under förra seklet och hans möbler har satt stor prägel på de svenska hemmen.

Utbildningen vid Malmstens är treårig med starkt yrkesinriktning. Magnus har fått ta emot flera priser och stipendium för sina arbeten i trä.

Träleksaker är det bland annat som tillverkas av Magnus Dahlén.
Träleksaker är det bland annat som tillverkas av Magnus Dahlén. Foto: Olov Öström

Favoritträslaget för möbeltillverkning är björk. När det gäller björken har han gott om inspiration strax utanför stugknuten. Björkarna är det klart dominerande inslaget i omgivningarna. Det är inte för inte som fastigheten också heter Björkliden.

Från stormen Gudrun

I ena hörnet av verkstaden ligger några rejält tilltagna björkplankor. De har sin speciella historia.

Björkplankorna kommer från stormfälld skog. 2005 svepte stormen Gudrun in över södra Sverige, 415 000 abonnenter blev utan ström och 75 miljoner kubikmeter skog fälldes av Gudrun.

Förr var det reparationsverkstad dit nu Ida och Magnus flyttat in med snickeri och kontor. Idas morfar syns till vänster i bild. Det var han som drev verkstaden.
Förr var det reparationsverkstad dit nu Ida och Magnus flyttat in med snickeri och kontor. Idas morfar syns till vänster i bild. Det var han som drev verkstaden. Foto: Privat

– Björk är enkelt och smidigt att jobba med. Den är lagom hård och blir väldigt fin i ytan när man behandlat den. Björk passar speciellt bra till möbler, förklarar Magnus.

Vilket trädslag är svårast att jobba med?

– Päron. Det är så hårt och homogent. Det krävs hög precision om man ska snickra i det.

När Magnus gjorde sitt gesällprov, ett skrivbord, valde han att göra det i en kombination av björk och just päron.

Björk är Magnus favoritträslag att arbete med. De här träplankorna är hämtade från skog stormen Gudrun fällde 2005.
Björk är Magnus favoritträslag att arbete med. De här träplankorna är hämtade från skog stormen Gudrun fällde 2005. Foto: Olov Öström

När snickeriverkstaden är färdig är det tänkt att produktionen ska ta mer fart. Företaget Hip Hip Henry ska tillverka möbler, presentartiklar och barnleksaker med finurliga detaljer.

Och sen ska Magnus ta tag i en beställning han har sedan tidigare.

– Det är en sideboard, en skänk. Det är en 50-talsmöbel. Det är något av ett drömuppdrag för mig. Det är sådana specialmöbler jag är bra på.

Men beställare får hosta upp en slant. Det tar en vecka att göra klart möbeln, så för arbetet och material räknar Magnus att den kostar upp mot 25 000 kronor.

Justersågen är ett viktigt hjälpmedel för Magnus i verkstaden,
Justersågen är ett viktigt hjälpmedel för Magnus i verkstaden, Foto: Olov Öström

Magnus har snickrat flera av möblerna som står i hans och Idas hem, ett hem som tydligt andas 1950- och 1960-tal.

Kontoret ovanpå

Ovanpå snickeriverkstaden har Ida sitt kontor. Hon jobbar för ett mindre it-företag, LImepark, med 13 anställda spridda över Sverige. Hon chattar visserligen mycket med sina kollegor runt om i landet i jobbet, men hon gillar ensamtillvaron på kontoret.

– Jag har ett starkt behov av stänga in mig och att få jobba ostört.

Ida och Magnus huserar i varsin del av den gamla verkstaden. Magnus har snickeriet i bottenplanet och Ida har sitt IT-jobb på övervåningen..
Ida och Magnus huserar i varsin del av den gamla verkstaden. Magnus har snickeriet i bottenplanet och Ida har sitt IT-jobb på övervåningen.. Foto: Olov Öström

Bland de uppdragsgivare som Idas företag har finns exempelvis Sveriges olympiska kommitté (SOK), SKL (Sveriges kommuner och landsting), Kungliga slottet och Tillväxtverket.

Ida Dahlén  har kontoret ovanpå snickeriverkstaden. Här i från jobbar hon på distans med webbutveckling.
Ida Dahlén har kontoret ovanpå snickeriverkstaden. Här i från jobbar hon på distans med webbutveckling. Foto: Olov Öström

Är det inte svårt att dra en gräns mellan arbete och fritid när man jobbar hemifrån?

– Inte som jag har det nu. Jag går till kontoret tvärs över gårdsplanen och när jag är där jobbar jag hela tiden. En av fördelarna med det är att jag slipper pendla till jobbet, säger Ida med en skratt men tillägger samtidigt:

– Visst kan jag ibland sakna närheten till arbetskompisarna. Men fördelen med att jobba hemifrån överväger.

Pubinredningar

Magnus har däremot svårare att tänka sig att han bara skulle jobba hemifrån i verkstan. Han vill gärna träffa arbetskamrater.

I byggfirman jobbar Magnus med finsnickerier och specialinredningar. Företaget där han jobbar, Bygg-Jansson, har exempelvis gjort inredningen till alla Bishop Arms pubar i Sverige.

Ida och Magnus har kommit ett bit på vägen med att etablera det egna företaget Hip Hip Henry.

En ask för ringar som Magnus tillverkade åt Idas vigselring i samband med parets bröllop,
En ask för ringar som Magnus tillverkade åt Idas vigselring i samband med parets bröllop, Foto: Olov Öström

– Men inkörssträckan är lång. Det här kommer att ta tid och vi tror väl egentligen aldrig att vi kommer att kunna livnära oss på företaget. Vi gör det här främst för att förverkliga en gemensam dröm vi har, att starta något eget där vi kan dra nytta av våra olika kompetenser, säger Ida och Magnus Dahlén.

Fotnot: Artikeln om Magnus och Ida Dahlén ingår i en artikelserie, Nystartat, som publiceras i Arbete & Ekonomi-bilagan. Serien berättar om människor som brutit upp från det invanda och vågat ta steget till att prova något nytt inom yrkeslivet.

Artikeltaggar

EkonomiKilLidingöNäringslivSKLSOKTillväxtverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.