Hoppa till huvudinnehållet

Utredning klar – för dyrt med blodbuss i Dalsland

Publicerad:
Att införa en blodbuss i Norra Bohuslän och Dalsland blir för dyrt. Det konstateras i Nu-sjukvårdens utredning.
Att införa en blodbuss i Norra Bohuslän och Dalsland blir för dyrt. Det konstateras i Nu-sjukvårdens utredning. Foto: Jens Magnusson

Nu-sjukvården i Västra Götaland konstaterar efter slutförd utredning att det inte är möjligt att satsa på en blodbuss i Norra Bohuslän och Dalsland. För kostsamt i kombination med att det redan finns tillräckligt med blod är argumenten för att inte införa en blodbuss i området.

Det var i början av året som debatten om bristen på blodcentraler i vårt område och svårigheten att värva nya blodgivare startade. Dels på insändarsidor, dels i artiklar i Dalslänningen uttalade sig flera blodgivare om problematiken med de långa avstånden. Efter att blodcentralerna i Strömstad, Bäckefors och Lysekil lades ner 2014 är Näl och Uddevalla sjukhus de närmsta blodcentralerna.

Lovade utredning

I början av februari meddelade Peter Heie (C), ordförande i Nu-sjukvårdens styrelse, att möjligheterna att införa en blodbuss i norra Bohuslän och Dalsland skulle utredas.

– Vi ska se om det finns möjlighet att använda SU:s buss, eller om det måste till en egen buss, lovade Peter Heie (C) i SVT Nyheter Väst.

Nu rapporterar tidningen Bohusläningen att utredningen är klar.

Den visar att behovet av blod minskat under flera år och att Nu-sjukvårdens behov av blod redan uppfylls idag.

Det framgår också att det skulle bli för dyrt, då det krävs lokaler och utrustning – resurser som enligt tjänsteutlåtandet inte finns.

Brist på personal

Även brist på personal lyfts upp som ett argument för att inte starta en blodgivarbuss. Tjänstemännen uppger att det framöver kommer att bli stor brist på biomedicinska analytiker, vilket skulle innebära svårigheter att bemanna en ny blodbuss.

Enligt Bohusläningen ska utredningen presenteras för Nu-sjukvårdens styrelse på torsdag.

Artikeltaggar

BäckeforsBengtsforsDalslandNU-sjukvårdenVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.