Hoppa till huvudinnehållet

Kristna mördas för sin tro

Publicerad:
St Sebastians kyrka var en av platserna som utsattes för en terrorattack under påskfirandet. Foto: Chamila Karunarathne/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Under mässan på söndagsförmiddagen attackerades tre kristna kyrkor i Sri Lanka av självmordsbombare. Senare samma dag attackerades tre hotell. Under eftermiddagen skedde ytterligare två explosioner då polisens sökte efter misstänkta. Sammanlagt dog över 300 personer och 500 skadades.

Påsken är kristendomens viktigaste högtid. Kristi död och återuppståndelse firas. Påskdagen är glädjens dag då Kristus åter väcks till liv. I söndags gick dock inte frälsaren utan hämndens vålnad igen. Dagen kom att förmörkas av terror.

Representanter för Sri Lankas regering har sedan dåden pekat ut två lokala islamistiska grupper som skyldiga till attentaten. Motivet säger de är kopplat till attentatet mot moskéer i Christchurch, Nya Zeeland, tidigare i år, en hämnd för morden på muslimer under fredagsbönen. Christchurch-attentatet sades i sin tur vara ett svar på bland annat attentatet på Drottninggatan. Våld föder synnerligen våld.

Attackerna i Sri Lanka är speciella då de är så omfattande. Sju självmordsbombare attackerade sex olika platser inom loppet av några timmar. Därutöver har polisen hittat och desarmerat flera andra bomber på offentliga platser. 40 lankesiska medborgare har hittills gripits för medhjälp till dåden. Kopplingar till internationell terrorism är inte uppenbara även om den amerikanska underrättelsetjänsten CIA säger sig ha hittat en person inom attentatsgruppen som haft koppling till terrorsekten Islamiska Staten.

Så tidigt som den 11 april varnade amerikanska och indiska underrättelsetjänster Sri Lankas regering om ett förestående attentat från de islamistiska grupperna. Varningen lades i en byrålåda utan åtgärder och nu ber regeringen om ursäkt för sitt felaktiga agerande.

Sri Lanka utsattes för ständiga terrorhot och attentat under inbördeskriget mot de Tamilska befrielsetigrarna som varade från 1983 till 2009. Det var dock den största minoriteten, hinduiska tamiler, som stred mot den buddhistiska majoritetsbefolkningen. Attentatet under påskhelgen begicks av personer från en liten minoritet mot en annan. Islamister attackerar kristna.

Kristna minoriteter utsetts tyvärr alltmer för våld och förföljelser på grund av sin tro. Kristna i Asien och Nordafrika blir offer för kriget mot terrorn. I den jihadistiska våldsideologin blir kristna fiender till extremisternas renlärighet och representanter för västvärlden. Och nu har även de kristna i Sri Lanka blivit måltavlor för de islamistiska terroristerna.

Eskaleringen av våldet i Sri Lanka saknar motstycke. Islamistiska grupper som gjort sig kända för att vandalisera buddhistiska helgedomar har plötsligt medel och organisationsförmåga till att koordinera sex attentat parallellt. Samtidigt placeras andra bomber ut på offentliga platser och ännu fler var i färd att monteras ihop. Kopplingen till IS kan vara starkt bidragande men det är nog bara en del av förklaringen till vad som möjliggjorde helgens attacker.

Terrorattacker följer på terrorattacker. Från ett hörn av jorden till ett annat dyker nya extremister upp som påstår sig vilja hämna tidigare oförrätter. Våldet kan inte försona historiens misstag. Men det verkar vara en omöjlig läxa för mänskligheten.

Artikeltaggar

ChristchurchCIAISIslamismKristendomLedareNya ZeelandSri LankaTerrorism