Hoppa till huvudinnehållet

Så ska Norsälven skredsäkras

Publicerad:
Bebyggelsen längs Norsälven är utsatt för rasrisk. Nu ska åtgärder göras i Norsbron. Bilden är från från Höglunda gård i Edsvalla. Foto: Anders Hanson /NWT Arkiv

I dagarna är det 50 år sedan det stora skredet i Trossnäs då ett 350x150 meter stort markområde och ett hus gled ut i Norsälven.

Sedan dess har ett stort antal hus längs älven fått tas bort på grund av skredrisken. Nu planerar kommunen ett antal åtgärder i Norsbron.

Den 12 april 1969 gled plötsligt 100 000 ton jordmassor ut i Norsälven i Trossnäs. Ett 350 meter långt och 150 meter brett markområde inklusive ett hus försvann då ner i älven. Som ett under skadades ingen.

Detta är det största skredet i modern tid vid den så skreddrabbade älven. År 2000 inträffade flera ras och skred efter kraftiga regn och länge har det jobbats både med olika typer av skredsäkring och med att riva och bränna upp totalt 15-20 hus där skredrisken har varit för stor.

Satsning i Norsbron

Nu vill Karlstads kommun göra en större insats i Norsbron.

– Vi vill förstärka erosionsskyddet och göra avschaktningar längs älven så att det skapas en terrass. Det handlar om att minska den pådrivande lasten och öka den mothållande.

– Det är ingen akut skredrisk i området, utan det här handlar om förebyggande åtgärder.

– Det finns tio bostadshus i det aktuella området, varav ett är ett flerbostadshus, säger Ida Franklin, geotekniker på Karlstads kommun.

Ett antal hus längs Norsälven har under årens lopp rivits eller eldats upp på grund av risken för skred och ras.
Ett antal hus längs Norsälven har under årens lopp rivits eller eldats upp på grund av risken för skred och ras. Foto: Mikael Lindblom

En stor del av ansvaret för skredsäkringen ligger på markägarna och Karlstads kommun äger mycket av strandkanterna längs älven i Norsbron men övriga markägare ansvarar för sin mark.

Kommunen har ansökt om 7,2 miljoner kronor i statligt stöd för åtgärderna på orten.

–Men tyvärr fick vi nej eftersom de nationella pengarna fördelades på projekt som skyddar en samhällsviktig verksamhet den här treårsperioden.

–Vi ska söka igen och kan få 60 procent av kostnaderna från staten, men resterande del måste finansieras på annat sätt, säger Ida Franklin.

– Vi är ju en stor markägare och vill säkra området. Kommunen har därför alltid en kostnad och vill göra det bästa för de boende i Norsbron, säger teknik- och fastighetsnämndens ordförande Henrik Lander (C).

Vill åtgärda 2020

Teknik- och fastighetsförvaltningen har ansökt om 7,5 miljoner kronor inför nästa års kommunbudget.

– Får vi de pengarna påbörjar vi troligen åtgärderna i Norsbron nästa år och kan få de statliga medlen i efterhand.

Det finns två orsaker till att skredrisken är så stor just längs Norsälven.

– Det beror dels på att det är väldigt lätteroderad jord och därför höga strandkanter, dels att det finns stråk av kvicklera i marken och den gör att strandkanterna kan tappa i hållfasthet, säger Ida Franklin.

Artikeltaggar

Henrik LanderKarlstads kommunMiljöNorsbron

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.