Hoppa till huvudinnehållet

Marknader och musik får bygden att leva upp

Publicerad:
Margareta Ek och Göran Svensson drar sina strån till stacken för att Lennartsfors ska ha ett så bra utbud som möjligt.
Margareta Ek och Göran Svensson drar sina strån till stacken för att Lennartsfors ska ha ett så bra utbud som möjligt. Foto: Peder Kaldal

Ingen skola, ingen butik, ingen kollektivtrafik, men en väl fungerande ideell verksamhet. Som ordnar marknader och konserter.

– Vi har inget, men vi har mycket, säger Margareta Ek, verksam i ortens kulturgrupp.

Hemlagad senap trängs med honung och hantverk av olika slag på marknadsborden i lilla Lennartsfors under påskhelgen. Besökarna är många. Någon tippar på minst femhundra bara under fredagen. Vanligtvis bor 200 personer på orten.

Buss kan beställas till torsdagar. Lanthandeln försvann 2013. Skolan stängde redan 2007. Då försvann en stor inkomstkälla för folketshus-föreningen.

– De hyrde lokaler till matsal och gymnastik, det var en säker inkomst för oss, säger Göran Svensson, sekreterare i Trankils Folketshus-förening.

– Då kom vi på att vi skulle låta föreningarna få jobba i kaféet några månader under sommaren, vilket har gjort att vi i dag har en bra ekonomi.

Mest norska flyttar in

Alla som jobbar gör det ideellt. Om sommaren har man också en liten butik med den nödvändigaste provianten.

– Det är främst för båtfolket och kanotisterna. En del har sagt att vi räddat livet på dem, säger Margareta Ek.

“Det är vid såna här tillfällen man träffar folk”, säger Göran Svensson, sekreterare i Trankils Folketshus-förening, om påskens marknad.
“Det är vid såna här tillfällen man träffar folk”, säger Göran Svensson, sekreterare i Trankils Folketshus-förening, om påskens marknad. Foto: Peder Kaldal

De som flyttar in är oftast norrmän, vilket gjort att huspriserna stigit.

– Det är tråkigt, men de tar hand om husen. Men det blir så tomt på vintern.

"Bygden är döende och allt är bara en förlust"

Men de och lokalbefolkningen ställer upp för orten. Folketshus-föreningen har 180 medlemmar, varav många är just norrmän.

– De har insett hur värdefullt det här är, och de ställer upp och hjälper till, säger Göran Svensson och nämner ommålning av Strömsborg, där föreningen huserar, som ett exempel.

Mats Lindqvist, Randi Ottesen, Fred Ottesen och Margareta Ek i samspråk om Lennartsfors fortlevande. “Vi har bensin och fontän”, säger Margareta och skrattar. Men det finns mer än så.
Mats Lindqvist, Randi Ottesen, Fred Ottesen och Margareta Ek i samspråk om Lennartsfors fortlevande. “Vi har bensin och fontän”, säger Margareta och skrattar. Men det finns mer än så. Foto: Peder Kaldal

Medelåldern är hög i Lennartsfors. “Säkert inte under 55”, tror någon.

– Om tio år är nog Lennartsfors dött, säger Mats Lindqvist, ordförande i kulturgruppen.

– Vi försöker få tag i fler ungdomar, men det är svårt.

Allsång med Lotta

Ingen har i dag en lösning på hur man ska få medelåldern att sjunka.

– Vi har inget, men vi har mycket, säger Margareta Ek och fortsätter:

– Här finns skog och frihet, man åker till stan på 20 minuter. Barnfamiljer skulle må bra här.

Kanalutställning har blivit bok

Till dess man har en hittat en lösning fortsätter man leva på ideella krafter. Närmsta större evenemanget är en allsångskväll med Lotta Engberg den 20 juli.

– Du ser, vi vågar satsa!, säger Margareta Ek.

Randi Ottesen, Mats Lindqvist och Margareta Ek är nöjda med årets sommarbokning, Lotta Engberg. Fjolårets konsert lockade 800 besökare, nu hoppas man på fler.
Randi Ottesen, Mats Lindqvist och Margareta Ek är nöjda med årets sommarbokning, Lotta Engberg. Fjolårets konsert lockade 800 besökare, nu hoppas man på fler. Foto: Peder Kaldal

Artikeltaggar

LandsbygdLennartsforsNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.