En budget som för Sverige framåt

Debatt
PUBLICERAD:
Centerpartiet är en garant för att fler liberala reformer kommer att genomföras och att större fokus läggs på landsbygd, kvinnors trygghet, företagande och satsningar på bättre miljö och klimat, skriver Emil Källström (bilden) och Frida Pettersson.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Den här vårbudgeten är första riktiga beviset på att januariavtalet, avtalet som slöts mellan S, C, L och MP, innebär en ny liberal inriktning för Sveriges ekonomiska politik, skriver Emil Källström och Frida Pettersson.

Nu har första budgeten presenterats sedan Januariavtalet kom till, och budgetsatsningarna talar sitt tydliga språk – Centerpartiet har fått stort genomslag. Vi har drivit på för och fått igenom sänkta kostnader för småföretag, ökad jämställdhet och trygghet för kvinnor, satsningar på klimat och miljö och inte minst flera insatser för den svenska landsbygden.

För Centerpartiets del är det viktigt att det blir konkreta förbättringar i människors vardag, samtidigt som de långsiktiga utmaningarna också behöver lösas. Den här vårbudgeten är första riktiga beviset på att januariavtalet, avtalet som slöts mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet, innebär en ny liberal inriktning för Sveriges ekonomiska politik.

Det livsviktiga arbete som tjej- och kvinnojourer gör får ökat stöd, vilket innebär att kvinnojouren Karlstad kan få större ekonomisk trygghet. Det blir billigare för småföretagare att anställa första medarbetaren och det kommer bli kraftig sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar under 18 år, vilket gör att fler unga Karlstadsbor kan få sitt första jobb. Lantbrukarna drabbades hårt av sommarens torka och bränder, nu ser vi till att de får ersättning så att de kan fortsätta leverera sund och säker mat.

Vi har även drivit på för att de skogsägare som redan ingått avtal med staten om att skydda delar av sin skog ska få den ersättning som de har rätt till. Sveriges skogsägare ska inte behöva agera bank åt staten. Vi har också drivit på för rent vatten för att vi under somrarna ska kunna bada i rena sjöar och hav. Centerpartiet har också prioriterat klimatsatsningar, bland annat mer pengar till forskning och investeringar kring så kallade minusutsläpp.

Centerpartiet är en garant för att fler liberala reformer kommer att genomföras och att större fokus läggs på landsbygd, kvinnors trygghet, företagande och satsningar på bättre miljö och klimat. Denna budget är bara början, vi ser fram emot att genomföra ännu mer centerpolitik som ser till att föra hela Sverige framåt.

Emil Källström (C)

Ekonomipolitisk talesperson

Frida Pettersson (C)

Gruppledare i kommunfullmäktige i Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.