Spelrecension: Anno 1800

Spel
PUBLICERAD:

Anno 1800

Windows
Blue Byte
Åldersmärkning: 7

Anno-serien är en sådan där spelserie som smyger sig på en sakta men säkert. Den har byggt sitt stillsamma men omtyckta imperium över lång tid, och trots vissa skavanker och snedsteg håller den starkt ännu.

Det är typiskt tysk strategi – långsamt, metodiskt och väldesignat. Att Blue Byte en gång i tiden skapade The Settlers är logiskt. Tropico-spelen är en annan naturlig jämförelse. Fokus ligger på att skapa produktionskedjor och bygga ett balanserat och välmående samhälle fullt av arbetare att exploatera.

Som titeln antyder handlar detta nämligen om 1800-talet och den industriella revolutionen. Det är nästan lite för passande att ett så mekaniktungt spel handlar om industri. Du börjar dock med blott en liten hamn på en orörd, bildskön ö. Från detta ska du exploatera arslet av allt och alla du ser. Föroreningarna kommer att ligga tungt över delar av staden (se bara till att utsmycka de rikare delarna av samhället med parker så att fint folk inte märker av det, bara), och inga naturtillgångar lämnas orörda.

För att vara ett spel som handlar om tung, skitig industri – från fabriker som gör tvål av grisfett, till stora stålverk – så är Anno 1800 väldigt rent och snyggt. Min största invändning mot spelet är just detta, att utvecklarna mestadels väjer för de mest intressanta problemen. Några större sociala problem behöver du inte dras med, utöver ett och annat upplopp på gatorna om snapsen tar slut. Utsläpp är mest ett milt obehag som gör din stad lite mindre attraktiv för besökare.

Ändå är det svårt att avfärda Anno 1800 som en tillrättalagd, spelhistorisk artefakt som gått vilse i samtiden. Det är just den gammaldags, naiva charmen och den klassiskt väldesignade spelmekaniken som gör spelet så tilltalande idag. Anno-imperiet fortsätter att hålla oss i sitt grepp, även om jag önskar att fasaden tilläts spricka sönder lite mer vid det här laget.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.