Påskpanta för klimatet

Debatt
PUBLICERAD:
När du pantar i en Coopbutik kan du välja att trycka på Biståndsknappen och skänka pantpengarna till Vi-skogen. Då bidrar du till att plantera träd och därmed bekämpa både fattigdom och klimatförändringar samtidigt, skriver Tomas Sjölander, Maria Schultz och Charlotta Szczepanowski.
Foto: Maurits Otterlo
Trädplanteringen motverkar klimatförändringarna genom att koldioxid binds och lagras i träd och i mark. Träden ger dessutom frukt, foder till djur och byggmaterial, skriver Tomas Sjölander, Maria Schultz och Charlotta Szczepanowski.

Under ett år dricker vi i Sverige ungefär 690 miljoner liter läsk, vilket motsvarar i snitt 68 liter per person. Nu i påskhelgen kommer vi tillsammans dricka ungefär 10 miljoner liter påskmust och i Värmlands län förväntas varje person dricka i snitt en liter påskmust var. Det innebär väldigt många burkar och PET-flaskor.

I Sverige har regeringen beslutat om en målsättning där 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas. Under 2018 pantade vi svenskar mer än någonsin, men vi har fortfarande en bit kvar upp till målet.

När vi pantar bidrar vi till ett mer hållbart samhälle genom ökad återvinning och minskad nedskräpning. När du pantar i en Coopbutik kan du välja att trycka på Biståndsknappen och skänka pantpengarna till Vi-skogen. Då bidrar du till att plantera träd och därmed bekämpa både fattigdom och klimatförändringar samtidigt.

De senaste fem åren har varit de varmaste som uppmätts på jorden. Klimatförändringarna påverkar oss i Sverige redan idag men drabbar framför allt de människor som lever i extrem fattigdom och som försörjer sig på jordbruk. För dem betyder torka och extremväder också förlorade skördar, allt mindre mat på bordet och att barnen inte kan gå till skolan.

För hundra pantade kronor kan en bonde i Afrika plantera fem nya träd. Träden, som planteras tillsammans med grödor, bidrar till ökade skördar – både indirekt och direkt. Trädplanteringen motverkar klimatförändringarna genom att koldioxid binds och lagras i träd och i mark. Träden ger dessutom frukt, foder till djur och byggmaterial. De skyddar också från stark sol, hindrar bördig jord från att spolas bort vid kraftiga skyfall och kan bidra till att hållbart nyttja och bevara biologisk mångfald.

Bara under förra året skänkte kunderna i Coop Värmlands butiker 297 135 kronor i pant, vilket motsvarar 14 856 nya träd i Kenya, Tanzania, Uganda och Rwanda. Tillsammans med andra svenskars pant motsvarar det hela 330 000 nya träd!

Varje krona som skänks gör verklig nytta i en del av världen som är hårt drabbad. Det är enkelt att hjälpa till. Panta din påskmust och var med oss och gör världen lite mer hållbar!

Tomas Sjölander

Vd, Coop Värmland

Maria Schultz

Internationell chef, Vi-skogen

Charlotta Szczepanowski

Chef för hållbarhet och kvalitet, Coop Sverige

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.