Hoppa till huvudinnehållet

Från Storfors till stora serie- och filmproduktioner - Fokus på det kreativa

Publicerad:
Elin Lavén arbetar som 3D-artist och skapar visuella effekter till stora film- och serieproduktioner.
Elin Lavén arbetar som 3D-artist och skapar visuella effekter till stora film- och serieproduktioner. Foto: Yafei Wu

Elin Lavén arbetar som 3D-artist på Stockholmsstudion ILP. Hon har arbetat med produktioner som HBO-serien "Westworld" och "Jurrasic World - Fallen kingdom".

Hon berättar om ett tidigt intresse för film och hantverket bakom kameran, det i kombination med en spirande fallenhet för digital teknik gav henne bra förutsättningar för att arbeta med visuella effekter inom rörlig bild. Nu har Elin Lavén jobbat med att skapa digitala världar i sju år och arbetet beskriver hon som oerhört kreativt, roligt och utmanande.

– I dag arbetar vi nästan uteslutande mot amerikanska tv- och filmbolag, fortsätter Elin Lavén.

– Det är väldigt häftigt att kunna skapa saker, ofta saker som inte existerar på riktigt utan som bara är ett resultat av fantasin.

Piratserien "Black Sails" hör till de större projekt som Elin Lavén arbetat med. Här hon hon bland annat jobbat med ljussättningen.
Piratserien "Black Sails" hör till de större projekt som Elin Lavén arbetat med. Här hon hon bland annat jobbat med ljussättningen. Foto: ILP

Hon har arbetat med en stor variation av projekt. Från "Bolibompa" via piratserien "Black Sails" och Hollywoodfilmen "Everest" till den snart bioaktuella "Detective Pikachu". Den sistnämnda jobbade hon med i London då hon under ett halvår arbetade med en annan studio.

– "Black Sails" var en väldigt stor produktion för oss. Då skapade jag piratskepp, explosioner och vatten. Allt i 3D, vi lägger ut en sol över havet och så vidare. Alla explosioner är gjorda i 3D. Allt ser ut att vara på riktigt men allt är fejk.

Vunnit Emmys

Studion hon arbetar för heter Important looking pirates (ILP) men inte på grund av arbetet med "Black Sails", namnet är hämtat från spelet "Monkey Island" som är en favorit för de som skapat studion.

– Vi har faktiskt arbetat med ytterligare en piratserie – "Crossbones", skrattar Elin.

– Men vi har inte varit involverade i "Pirates of the Caribbean"-filmerna.

Både "Black Sails" och "Westworld" som hon arbetat med har vunnit Emmys, tv-branschens motsvarighet till filmens Oscarsstatyetter.

– En annan aktuell serie är "Lost in space" som ligger ute på Netflix.

En minut färdig film kan ta månader att arbeta fram. Hon kallar det hon skapar för vfx, visual effects.

– Om du har en scen där rymdskepp ska krascha till exempel, då kräver det ett enormt arbete dels för att bygga själva skeppet och dels själva kraschen. Lägg sedan till att kraschen ska visas ur olika kameravinklar. Det är en lång process.

En vanlig uppgift för Elin Lavén är att ge djur päls eller som här fjäderdräkt. Tidskrävande arbete.
En vanlig uppgift för Elin Lavén är att ge djur päls eller som här fjäderdräkt. Tidskrävande arbete. Foto: ILP

"Sätta päls"

Arbetet med en tv-serie kräver väldigt många människor. Stora arbetsteam med olika uppgifter ska samlas i en gemensam vision kring den färdiga produkten.

– Ett exempel, när vi arbetade med "Westworld"-karaktären Dolores och hennes robotkropp, då bygger någon själva kroppen, nästa sätter materialet på kroppen, någon annan sätter ljuset så att kroppen passar in i bilden och så tar nästa person bort den riktiga kroppen så att det vi skapat kan passas in.

Berätta mer om just dina arbetsuppgifter.

– Jag kan kallas 3D-generalist. Att arbeta i 3D kan innebära så många olika saker, en del gör bara en viss sak, jag är ganska bred. Jag jobbar ofta med att texturera, shade:a, grooma och lighta vilket betyder att jag ger saker och figurer en yta och färg. Och sedan ljussätta. Att grooma är till exempel att sätta päls på ett djur.

– Effekterna ska ju vara osynliga, alltså du ska inte tänka på att de är där. Det ska se ut som verklighet.

Från introt till "Bolibompa". "Ett av de roligaste projekten".
Från introt till "Bolibompa". "Ett av de roligaste projekten". Foto: ILP

De stora projekten med de ledande serieskaparna beskriver hon som väldigt inspirerande, men hon listar även flera av de mindre projekten bland de mest givande. ILP har varit involverade i den avslutande säsongen av uppmärksammade "Game of Thrones", men hon har själv inte arbetat med serien.

– Alla stora projekt omges av stort hemlighetsmakeri. Jag arbetar just nu på en grej som jag inte ens för yppa existerar. Jag kan aldrig ta med mig jobbet hem eller någon annan stans. Allt är låst. I regel skriver man som involverad på ett tystnadskontrakt. Och det är vanligt med långa projekttider, Pikachufilmen jag jobbade med i London, det var två år sedan. Den har premiär nu i höst.

Hur stor del av arbetet utgör själva det tekniska?

– Just balansen mellan det tekniska och det kreativa är perfekt för mig. Vi har anställda som är väldigt inne på det tekniska, som gör saker för att underlätta för oss som är artister. Ska vi skapa en våg av vatten till exempel så är det väldigt mycket matematik i det. Jag kan fokusera på det roliga, det kreativa.

FAKTA: Elin Lavén

Elin Lavén, 28, kommer från Storfors och bor numera med sambo och hund i Stockholm.

Aktuell: 3D-artist på ILP.

Produktion i urval:

Bolibompa, Crossbones, Magicians, Black Sails, Everest, Westworld, Jurrasic World - Fallen kingdom och Detective Pikachu.

Artikeltaggar

Game of thronesHBOLondonNetflixNöje/KulturNyheterStockholmStorfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.