• lördag
  6 juni
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  7 juni
  16°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  8 juni
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  9 juni
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Från mörker till ljus och liv

Debatt
PUBLICERAD:
Möjligheter och dörrar öppnas och ljuset kan äntligen ge oss den näring vi så länge väntat på. Det går inte att tvinga upp vitsippan ur marken, den kommer helt av egen kraft när tiden är mogen, skriver Maria Stade.
Foto: Jessica Gow/TT
Påskens budskap handlar om hur Gud tar emot allt vårt mänskliga mörker och omvandlar det till ljus och liv. Jesus vill vandra vid vår sida och visa att du och jag är förlåtna och älskade, precis som vi är, skriver Maria Stade.

Till dig som kämpar med stress, trötthet och utmattning

Gråa förtorkade löv täcker den till synes livlösa gräsmattan. Jorden är kall och fuktig och känns mer död än levande. För någon som aldrig upplevt vårens mirakel skulle livets återkomst verka mycket avlägsen, om över huvud taget möjlig. Ändå är det precis tvärtom. De perfekta förutsättningarna vilar i det fördolda och när tiden är mogen spirar det nya livet och slår ut i full blom mitt framför våra ögon.

Som en tung och kall matta av förvissnade löv. Ja, så kan livet kännas då stressen och/eller utmattningen tagit över och det är svårt att finna glädje i tillvaron. Psykisk ohälsa är den största anledningen till sjukskrivning i vårt samhälle och alla känner någon som är drabbad eller är själv en av de sönderstressade. För mycket stress under lång tid bryter ned även den starkaste precis som höstens ihärdiga mörker, kyla och stormvindar skoningslöst sliter loss alla löv från träd och buskar. Kvar är de nakna och kala grenarna. Trädet tvingas släppa taget om livet och blir oskyddat mot vinterkylan. Men har livet släppt taget om trädet?

Alla bär vi på gamla frusna höstlöv i vårt inre, minnen och erfarenheter som tappat färg och liv och mest tynger oss med sin envisa närvaro. Ofta kan det kännas som om vi bara skulle vilja befria oss från allt det mörka inom oss, för då skulle vi kunna leva lyckliga i alla våra dagar. Men utan de mörka trådarna i vår livsväv skulle ljus och färger sakna mening. Efter en svår natt kommer gryningsljuset som en välsignelse, vi får en ny dag, en ny chans.

Skam och skuld är bland de svåraste bördorna att bära. I vår kultur är det fortfarande skamfyllt att bli sjuk av stress. Psykisk ohälsa är något vi inte gärna pratar högt om. Ändå är det ingen av oss som medvetet valt att fylla våra ryggsäckar med tunga stenar. Vi vet inte vad vår medmänniska bär på. Men var och en av oss kan titta igenom sin egen packning och bit för bit släppa taget om det som inte längre tjänar oss och livet på bästa sätt. Här kan vi ofta behöva en medvandrare, någon som stöttar och håller om när vi känner den skrämmande lukten av det förflutnas sorg och förluster.

Ibland kan livets mirakel drabba oss lika plötsligt som vårens ankomst varje år slår oss med häpnad. Plötsligt finns det utrymme i den tidigare överfulla ryggsäcken. Möjligheter och dörrar öppnas och ljuset kan äntligen ge oss den näring vi så länge väntat på. Det går inte att tvinga upp vitsippan ur marken, den kommer helt av egen kraft när tiden är mogen. Liv och död är förenade i en evig förändringsdans, liksom hösten och våren, där livet varje gång uppstår på nytt ur den kalla myllans mörker. De förtvinade löven ter sig med ens vackra i sin självutgivande form. Våra sår och vår otillräcklighet kan förvandlas till ovärderliga skatter, bli den näringsrika jord ur vilken vi kan växa i styrka och visdom.

Påskens budskap handlar om hur Gud tar emot allt vårt mänskliga mörker och omvandlar det till ljus och liv. Jesus vill vandra vid vår sida och visa att du och jag är förlåtna och älskade, precis som vi är. Smärta och död återuppstår i glädje och liv.

Så ta emot solens värmande strålar som varsamt vill väcka dig ur vinterdvalan. Livet har aldrig övergivit trädet på samma sätt som kärleken aldrig släpper taget om sin älskade.

”Ljuset lyser i mörkret och mörkret har inte övervunnit det” (Johannesevangeliet 1:5)

Glad påsk önskar diakonerna i Karlstad pastorat genom

Maria Stade

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.