Pyntat för travfest på Färjestad

Publicerad:
Om väderprognosen håller vad den lovar tror Ken Karlsson på 5 000 besökare vid långfredagstravet. Foto: Helena Karlsson

Som vanligt är det stortrav på Färjestad under långfredagen och sedan ett par år tillbaka är det V75-status på travdagen.

Aprilväder kan man aldrig lita på, men i år ser prognosen mycket lovande ut.

– Vi hoppas på 5 000 besökare, säger travbanechefen Ken Karlsson.

Som arenaidrott utomhus är travsporten extremt beroende av ett bra väder och nu ser prognosen nästan oförskämt bra ut inför fredagen med tvåsiffrig temperatur, frikostigt med sol och blygsam vind.

– Det är jätteviktigt för oss med bra väder. Våra marginalbesökare bestämmer sig någon dag innan om de ska gå eller inte och det känns jättebra i maggropen att sitta med en stabil prognos, säger Ken Karlsson.

Färjestadstravet har haft det lite jobbigt med ekonomin de senaste åren och som en följd av det fick sportchefen Johan Amsköld sluta i början av mars.

– Det är tre dagar på ett år som vi kan tjäna mycket pengar som bana. Det är våra tre V75-dagar och långfredagen är en av dem. Två av de tre V75-dagarna måste bli bra, så små marginaler är det för oss, klargör Karlsson.

Familjedag

Långfredagstravet bjuder på sport av hög klass och den riktar sig framför allt till hela familjer.

– Vi har krämat på med det mesta vi kan, det kommer att finnas aktiviteter för barnen både inne i totohallen och i den södra kurvan. Inomhus kan man till exempel rida på den mekaniska hästen Monte Phyton och vara med i en påskbrevstävling medan det utomhus finns det ponnykörning och en hoppborg.

Det är radioprofilen Christian Olsson som är konferencier under dagen han kommer att få träffa många kända kuskar då gräddan av den svenska eliten är på plats.

– I Prins Carl Philips lopp kan jag egentligen inte önska mig mer. Kanske den bäste av alla i Perfect Spirit är med, det stora hemmahoppet Chianti är med och det är roligt att även Lucifer Lane startar, den kanske bästa hästen som Örebro har fått fram på decennier

Tunt anmält

Lika roligt ser det dock inte ut i anrika Folke Hjalmarssons Minneslopp där det endast kommer fem femåriga ston till start.

– Det är en sen påsk i år och nästa helg i samband med Olympiatravet är det Lovely Godivas lopp för femåriga ston med 250 000 kronor till vinnaren. Därför vill jag vänta lite med analysen varför vi fick få hästar till vårt lopp, men blir det ett tunt lopp även på Åby så får vi ta en funderare hur vi gör till nästa år.

Spela i tid

Sedan den 1 januari är det en ny spellagstiftning och den har påverkat reglerna när man spelar på banan och även antalet terminaler man kan spela i. På Färjestad kommer det att finnas 20 ställen att spela på vilket är en halvering mot i fjol.

– Är man från Norge krävs det pass men som svensk räcker det med en vanlig id-handling som körkort. Det ska visas vid varje spel och även när man ska hämta ut en vinst. Är man ny kund uppmanar jag att registrera sig tidigt, antingen på atg.se eller när man kommer till banan. Jag vill också uppmana folk att spela så tidigt som möjligt, speciellt när det gäller V75.

Artikeltaggar

FärjestadstravetKen KarlssonTravV75

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare