Här är de mest sökta utbildningarna på universitetet

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
7 487 personer har Karlstads universitet som förstaval inför höstterminen. Det är en minskning med drygt sex procent jämfört med 2018 då det var 7 996 personer som hade Karlstads universitet som sitt förstaval. Totalt har 31 190 personer sökt Karlstads universitets kurser och program inför höstterminen, vilket är en ökning från 29 567 personer förra året.

Den utbildning som lockar flest är juristutbildningen.

Totalt har 3 008 personer sökt utbildningen, varav 306 sökt den i första hand.

– Det är glädjande att juristutbildningen för tredje året i följd är det mest sökta programmet på Karlstads universitet. Det höga söktrycket visar på ett fortsatt intresse för programmet och ett bevis på att satsningen att starta det var riktig, säger Håkan Gustafsson, programledare för juristprogrammet, som är en del av Handelshögskolan vid Karlstads universitet.

Ämneslärarprogrammet har 1 295 sökande varav 342 i första hand. Det är en stor ökning som kan höra samman med den nya inriktningen mot skolans årskurs 7-9.

Andra populära och samhällsviktiga utbildningar

Psykologprogrammet – 1 909 sökande, 219 i första hand

Socionomprogrammet – 1 515 sökande, 265 i första hand

Civilekonomprogrammet – 1465 sökande, 252 i första hand

Sjuksköterskeprogrammet – 926 sökande, 263 i första hand

IT, projektledning och affärssystem – 811 sökande – 170 i första hand

Förskollärarprogrammet – 491 sökande, 166 i första hand

Det nya kandidatprogrammet i datavetenskap har 166 sökande varav 38 i första hand. Utbildningen innehåller bland annat programvarudesign, internetteknik och cybersäkerhet.

På riksnivå är antalet ansökningar till högre utbildningar oförändrat. När ansökningstiden för att studera i höst gick ut den 15 april, hade Universitets- och högskolerådet, UHR, 360 189 anmälningar, vilket i stort sett var lika många som året innan.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.