Hoppa till huvudinnehållet

Teaterfasaden renoveras

Publicerad:
Karlstads teaters fasad renoveras för 1,3 miljoner kronor. Foto: Lisa Olaison

Nu ska Karlstads teater som stod färdig 1893 genomgå en stor fasadrenovering. Det är därför som den pampiga gamla byggnaden har klätts in i byggnadsställningar.

Snart ska den även få ny fasadbelysning.

Karlstads teater är en av Karlstads mest välkända och historiska byggnader. Och Wermlandsoperans många hyllade föreställningar har bara ökat dess popularitet både bland värmlänningar och turister.

Men åren har tagit ut sin rätt och gjort att den vita fasaden har blivit sliten. Det ska nu åtgärdas.

– Det finns ett renoveringsbehov. Inga större insatser har gjorts sedan mitten av 1990-talet. Därför ska vi både tvätta och putslaga fasaden och även tvätta den nya delen, säger Leif Gustafsson, fastighetsförvaltare på Karlstads kommun.

Det är omfattande arbeten som ska göras.

– Vi börjar med entrésidan så att vi stör så lite av de kommande föreställningarna i maj. Till midsommar är det tänkt att vi ska vara klara, men det beror på hur vädret blir. Totalkostnaden blir cirka 1,3 miljoner kronor.

Får ny belysning

Kommunen har även tagit fram ett förslag till ny fasadbelysning som innehåller teknik som gör att den kan förändras. Tanken är att genomföra bytet 2020. Även utomhusarmaturerna ska bytas ut.

Satsningarna välkomnas av Wermlandsoperan.

– Det kommer betyda jättemycket för oss. Vi är så stolta över vårt teaterhus som ligger så fint.

– En upprustning av fasaden blir ett jättelyft och det gör även bytet till en bättre fasadbelysning, säger Wermlandsoperans marknadschef Pernilla Bergland Eduard.

Artikeltaggar

Bostad och byggenKarlstads kommunKarlstads teaterKlaraPernilla Bergland EduardWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.