Hoppa till huvudinnehållet

Politisk oenighet i skolbeslut

Publicerad:

Kommunstyrelsen beslutade under måndagen att godkänna tjänstemannaförslaget om skolupptagningsområden. Det innebär att barn i Uddeholm ska gå i Råda skola till och med årskurs 6. Högstadiet får de gå på Kyrkhedens skola i Ekshärad.

Uddeholmsbarnen föreslås börja i Rådas nya skola

Det var i slutet av mars som utredningen om skolupptagningsområden presenterades. Ett förslag som kritiserats. Kritiken gäller främst att Uddeholmsbarnen ska gå på högstadiet i Ekshärad. Förslaget innebär också att Råda skola kommer att växa från 80 elever till 120.

Råda skola håller på att byggas.
Råda skola håller på att byggas. Foto: Pia Holmström

– Det är för att skapa ett underlag för att behålla ett högstadium i Ekshärad. Vi vill ju att det ska finnas fyra attraktiva skolor i kommunen, säger Jens Fischer (OR).

Det var OR tillsammans med SD och C som fattade beslutet. Socialdemokraterna motsatte sig beslutet. De yrkade bland annat på att förslaget skulle beslutas i kommunfullmäktige och att en utredning av kostnaderna skulle göras.

Mjuk övergång

– Ekonomin tittar vi på i ett senare skede. Beslutet ligger till grund för att kunna ta fram en kostnad. Vi får se vad de ekonomiska ramarna blir helt enkelt säger Jens Fischer.

En konsekvensutredning ska göras för att undersöka de ökade kostnaderna, eftersom Råda Skola ska växa. En utredning som sedan ska till fullmäktige.

Kommunstyrelsens beslut om upptagningsområden träder i kraft till hösten.

– Det blir en mjuk övergång. 2019 får man välja om man vill att barnen börjar i ÄBC eller i Råda, säger Jens Fischer.

Därefter tillhör Uddeholmsbarnen Råda skolas upptagningsområde, men det fria skolvalet gäller.

– Det fria skolvalet gäller i mån av plats och sedan har man ingen garanti att man får skolskjuts, säger Jens Fischer.

Artikeltaggar

EkshäradHagforsJens FischerOberoende realisterPolitikRådaSocialdemokraternaUddeholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.