Nytt projekt ska förebygga sjukskrivningar

Nyheter
PUBLICERAD:
Region Värmland har beviljats knappt 31 miljoner kronor för ett projekt som ska undersöka hur man kan förebygga sjukskrivningar och underlätta för sjukskrivna att lättare komma tillbaka till jobbet.

Enligt statistik som tagits fram av Statistiska Centralbyrån är kommun- och regionanställda särskilt utsatta. Arbetet med att hitta lösningar på problemet bedöms därför angeläget.

– Man gör särskilda insatser, som ger ett kortsiktigt bättre resultat, sedan återgår läget till det normala. Så ser det ut på många arbetsplatser. Det vi ska titta på är om man i stället kan arbeta med hur sjukskrivningar förebyggs, vilka faktorer som påverkar att vi blir sjuka på en arbetsplats och vad som underlättar för att återgå till arbete, säger Ida Kullgren, enhetschef på Region Värmlands utvecklingsenhet och kontaktperson för projektet som startar i maj.

Projektet är ett samarbete mellan Region Värmland, Försäkringskassan och Edas, Säffles, Kristinehamns, Karlstads och Filipstads kommuner.

Projektet har beviljats 30,7 miljoner kronor från EU:s strukturfonder och kommer att pågå i tre år.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.