Matsvinnet i fokus

Publicerad:
Både Andreas Jakobsson och Jakob Walfridson vill att så lite bra mat som möjligt ska hamna i soporna. Foto: Aron Eriksson

De senaste fem åren har Andreas Jakobsson och hans familj levt på mat som butiker slängt. På tisdagen besökte han Torsby för att berätta om det stora matsvinnet.

Andreas Jakobsson bor i Uppsala och har skrivit en bok och driver en blogg om dumpstring. Tillsammans med andra likasinnade besöker han med jämna mellanrum 10-15 matbutikers containrar och soprum för att fylla på kyl och frys.

– Egentligen blir jag inte längre förvånad över hur mycket som slängs som det inte är något fel på. Påskmaten har jag redan fixat, jag hade mycket rökt fisk tidigare i frysen men nu har jag även gravad lax och hovmästarsås. Jag har också hittat påskgodis, berättar han.

Vill minska svinnet

På föreläsningen i biblioteket i Torsby medverkade även lokala Ica-handlaren Jakob Walfridson.

– Vi har minskat svinnet markant och försöker hela tiden att bli bättre. Dels har vi börjat tillaga matvaror som är på väg att bli gamla. Vi ger också bort en del frukt och grönt till lokala bönder. Att minska svinnet är en målsättning för alla handlare, dels för miljön och dels för ekonomin. Det finns ju ingen poäng i att köpa in saker för att slänga, säger han.

Artikeltaggar

IcaJakob WalfridsonNyheterTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare