Elden som bekämpats

Ledare
PUBLICERAD:
Korset lyser hoppfullt upp i den brandhärjade katedralen.
Foto: Philippe Wojazer/AP
Trots eldens förödande härjningar står Notre-Dame kvar. Räddningstjänstens arbete räddade strukturen och mycket av konsten. Världen såg på strömmen av bilder i tron av att det här var slutet för en av västvärldens största kulturskatter.

Eld och rök fyllde den parisiska himmelen. Runt halv sju på måndagskvällen började elden sprida sig i de övre delarna av katedralen Notre-Dame i Paris. Elden spred sig över taket och till slut slukades den stora spiran av lågorna. Medeltida balkar av ek förstördes och delar av innertaket kollapsade. Elden han dock inte längre än så innan släckningsarbetet började få effekt.

Med risk för sina egna liv bekämpade räddningstjänsten elden från såväl insidan som utsidan. I över tolv timmar arbetade över 500 brandmän för att stoppa elden och dess spridning. De sista lågorna släcktes på tisdagsmorgonen. Deras arbete gjorde att större delen av byggnaden klarade sig.

De två ikoniska tornen som möter besökarna från väster står kvar. De försvagade väggarna och det tak som ännu finns kvar riskerar dock att kollapsa. Så snart elden släckts påbörjades arbetet med att rädda det som finns kvar.

Tusentals människor samlade sig under kvällen på Paris gator och såg på medan Notre-Dame brann. Tårögda parisare sjöng hymnen Marias Lovsång som förknippas med katedralen. Den sjöngs också 1944 inuti kyrkan för att då markera stadens befrielse från nazisterna. Det är en kyrka som har stått i centrum av Frankrikes historia. Revolutionens skändningar, Napoleons kröning och de många krig därefter då byggnaden skadats har alla lämnat sina spår. Det är en byggnad som under perioder hamnat i glömska och förfall. För att sedan bli restaurerad. Det här är inte första gången Notre-Dame har brunnit.

Ett nytt kapitel av kyrkans historia skrivs. Likt andra stora byggnader klarar den sig inte utan att människor renoverar och förvaltar den. Mindre än ett dygn har gått och redan har över 300 miljoner euro utlovats av privata donatorer för att restaurera katedralen. Det är franska folkets kärlek till byggnaden och dess bevarande som ger den dess värde. Den får symbolisera allt som Frankrike genomlidit genom historien. Även eldens skador blir en del av katedralens arv.

Under kvällens gång delades fransmännens sorg av resten av världen. Katedralens värde delas inte bara av Paris befolkning utan av många fler. Notre-Dame är stadens mest besökta sevärdhet och även de som aldrig sett byggnaden i person kan känna lidande för det som var på väg att gå förlorat.

Byggnadens värde för Frankrike och världen lever vidare efter elden. Historien och kulturen överlämnas från generation till generation. Det ogripbara förankras och förstärks genom konsten och byggnader. Det som tidigare generationer har byggt har även vi en skyldighet att förvaltat så kommande generationer kan uppleva arvet. Katedralen är en del av Europas och den västerländska civilisationens samlade kulturarv.

Notre-Dame älskas av många människor. Att se den hotas är hjärtskärande. Tack vare brandmännens hjältemodiga arbete natten igenom finns kyrkan kvar. De har inte bara Frankrikes utan världens uppskattning för sina insatser.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.