Slutreplik: En fungerande vargpolitik behövs

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Bergstam ger upphov till en helt ny affärsmodell som går ut på att införskaffa får i mängder och sedan leda dem rätt in i vargens gap, skriver Anders Sellström.
Foto: Vilhelm Stokstad / TT
En selektiv djurväns ställningstagande för den stora stygga vargen på bekostnad av fåren och bönders väl och ve, skriver Anders Sellström.

Svar till Jan Bergstam (NWT 25/3).

Den svenska vargstammens storlek har under en längre tid varit föremål för debatt. Att vargen skapar oro hos mark- och skogsägare är ingen underdrift. Därför slås jag av förvåning när ”djurvännen” Jan Bergstam i en replik på min artikel om problematiken med EU:s inflytande över den svenska vargstammens storlek anklagar mig för att överdriva deras oro.

Ett av de ”fel” som Bergstam anklagar mig för är att jag ”är helt okunnig om att drabbade fårägare får ekonomisk ersättning som är större än slaktvärdet av de dödade fåren”. Jag är naturligtvis väl medveten om den ekonomiska ersättningen. Men med Bergstams logik om ekonomisk ersättning för döda får borde varje svensk bonde omedelbart riva sina staket. Bönderna borde nämligen hoppas att vargen gör leken kort med deras får. För att sedan skratta hela vägen till banken.

Bergstam ger upphov till en helt ny affärsmodell som går ut på att införskaffa får i mängder och sedan leda dem rätt in i vargens gap. Det verkar ju vara en ekonomisk kassako enligt Bergstam. Nej, denna tondövhet inför fårbönders ekonomiska och känslomässiga oro är häpnadsväckande. En selektiv djurväns ställningstagande för den stora stygga vargen på bekostnad av fåren och bönders väl och ve.

Kristdemokraterna värnar en livskraftig vargstam i Sverige. Men vi har också en djup förståelse för behovet av en fungerande vargpolitik som ser till allmänhetens bästa. För att detta ska vara möjligt måste svenska politiker och myndigheter själva kunna fatta beslut i frågan. Inte EU.

Anders Sellström (KD)

Europaparlamentariker

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.