Hoppa till huvudinnehållet

Kruse i tårar: “Man måste uppleva det här”

Publicerad:
Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Att beskriva Jonas Kruse som rörd efter slutsignalen är en underdrift. Tårarna sprutade och det var en stundtals stum man som gick runt på innerplan i Hammarö arena efter att Skoghall säkrat SSL-platsen.

– Vi visade verkligen att vi är ett lag, vi vann rättvist tycker jag, säger en tårögd Jonas Kruse.

Hemmalagets första perioden var i princip perfekt i sitt genomförande. Skoghall spelade en frejdig anfallsinnebandy och ägde mer eller mindre bollen hela första perioden. Kalmarsunds försök till kontringar stängdes ned redan vid mittlinjen och de få som kom igenom motade Rebecka Ljungqvist med ett sådant lugn att Leif GW Persson hade framstått som hispig.

Skoghall spelar i SSL nästa säsong

Två Skoghallsmål och ett Kalmarsundsmål höll nerven i matchen trots hemmalagets dominans.

Var illa ute

Det såg i början på den andra perioden ut att bli desto mindre spännande. Två riktiga delikatesser från Ellinore Öberg och Tilda Flodell utökade ledningen till 4–1. Då visade klockan 4.08, efter det spelade Kalmarsund upp sig och det med råge.

Bortalaget stod för tre obesvarade mål, det sista kan beskrivas som dråligt. Kalmarsunds Matilda Abrahamsson skickade iväg en boll från mittplan som Rebecka Ljungqvist tappade in till 4–4. Nerverna satt, minst sagt, utanpå den ljusblå Skoghallsdressen.

– Det är tufft när det blir 4–4 på ett sådant skitmål, det blev lite tryckt i båset. Det var väldigt starkt av tjejerna att resa sig från det.

Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Det var inte bara spelarna som var nervösa, 815 idoget klappande åskådare höll andan – den enda som var lugn var Kruse själv.

– Det gällde att plocka fram allt det arbetet vi har lagt ner med visualiserande och mental träning. Vi bestämde oss redan i maj för det här, att vi skulle gå upp, och har jobbat för det i nästan ett år nu.

Kanske var det den mentala träningen, kanske var det en inövad powerplayvariant, men 5–4 blev det. Mathilda Jansson, placerad på vänstersidan serverades en passning av Mikaela Målström. Samma variant som låg bakom Janssons 1–0-mål gav Skoghall initiativet inför de avslutande nio minuterna.

"Vi är det bästa laget“

Skoghall spelade av matchen, Tilda Flodell och Fanny Kruse slet hårt i kortsargen bakom Kalmarsunds mål och “dödade” viktiga minuter. Med femton sekunder kvar dunkade lagkaptenen Elin Andersson in den riktiga spiken i kistan.

Kruses stolthet över vad laget presterade sig nästan att ta på efter matchen:

– Vi är väldigt trygga i vårt spel, vi är starka som lag och som individer. Tjejerna visade även hur starka de är mentalt, de reste sig när det såg ut som det gjorde. Det är helt fantastiskt.

Kruse med familj. Fanny, till vänster, gjorde 2–0-målet.
Kruse med familj. Fanny, till vänster, gjorde 2–0-målet. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Sedan stod han där med ansiktet i handflatorna, som nybliven SSL-tränare.

– Vi satte upp en arbetsplan för ett år sedan, tog en de förstärkningarna som vi kände att vi behövde göra och nu står vi här. Sett över tre matcher så var vi det bästa laget, tjejerna förtjänade verkligen det här. Och vilka derbyn det ska bli!

Artikeltaggar

Elin AnderssonFanny KruseHammaröHammarö ArenaInnebandyMathilda JanssonRebecka LjungqvistSkoghallSkoghalls IBK DamSSLTilda Flodell

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.