Hoppa till huvudinnehållet

Hammarös storsatsning på boende för äldre växer fram

Publicerad:

Långsamt växer den stora byggnaden fram på Djupängen, granne med Hammarö arena.

Satsningen på 320 miljoner kronor ska ge kommunen ”Värmlands bästa äldreboende”.

Snart har bygget av äldreboendet på Djupängen kommit halvvägs.

Sommaren 2020 ska det tas i drift och ersätta gamla Gunnarskärsgården som gjort sitt.

Djupängen får 120 lägenheter och kommer att bli arbetsplats för omkring 160 personer.

Ambitionsnivån är hög: kommunen siktar mot att det ska bli Värmlands bästa äldreboende.

– Det kommer att bli ett boende som är av absolut högsta kvalitet och klass, säger Margareta Ivarsson (C), ordförande i socialnämnden.

– Det är ett boende som är väldigt lämpat för personal att arbeta i, men också ett boende där man kommer att utveckla verksamheterna för de äldre, speciellt dagverksamheter som vi i dag har spridda runt omkring och som vi nu samlar ihop i ett paket.

Till exempel ska den dagliga verksamheten för dementa flytta in.

Själva boendet anpassas också för personer med demenssjukdom.

– Framför allt färgsättningen och miljön är viktig för personer med demenssjukdom. Området heter Djupängen och vi har plockat färgerna från ängen och skogen, säger Annica Lückner, tillförordnad socialchef i kommunen.

Utanför entrén kommer ett tak att sträcka sig ut extra långt. Det ska göra att personer kan bli hämtade, och avsläppta, med bil och ändå hålla sig torra om det regnar. Förslaget om taket kom från en invånare på Hammarö, berättar socialchef Annica Lückner.
Utanför entrén kommer ett tak att sträcka sig ut extra långt. Det ska göra att personer kan bli hämtade, och avsläppta, med bil och ändå hålla sig torra om det regnar. Förslaget om taket kom från en invånare på Hammarö, berättar socialchef Annica Lückner. Foto: Lisa Olaison

Från början var tanken att det skulle räcka att bygga 100 platser.

Men under resans gång har kommunen beslutat att utöka till 120. Demografin – befolkningens sammansättning – ställer krav. Andelen äldre ökar även på Hammarö.

– Under tiden vi har byggt har kön till boende vuxit. I somras ökade den drastiskt, vi fick en topp med över 30 i kö som vi inte kunde erbjuda plats, säger Annica Lückner.

Tolv avdelningar

De 120 lägenheterna fördelas på tolv avdelningar. På varje avdelning finns två lägenheter som går att öppna till varandra och knyta ihop om ett par flyttar in.

– Vi försöker bygga in så mycket teknik som möjligt och se framåt. Vi kan inte förbereda oss för allt, men vi kan göra det så långt det går, säger Annica Lückner.

Lägenheterna blir 36 kvadratmeter stora. De fördelas på tolv olika avdelningar på boendet.
Lägenheterna blir 36 kvadratmeter stora. De fördelas på tolv olika avdelningar på boendet. Foto: Lisa Olaison

Det kommer att finnas en lokal dit frisörer kan komma, och även utrymmen för fotvård och tandvård. Det byggs också ett solrum och ett spa.

Inspirationen till det senare har hämtats från Oskarslunds vårdboende i Karlstad där man till exempel erbjuder bubbelbad.

Boendet får också ett eget tillagningskök.

– Som kommer att laga maten till det här och till det andra boendet i kommunen, Björkhagsgården. Det ska enbart laga mat anpassad för äldre, det blir inte blandat med skolmaten utan till den målgruppen som bor här, säger Annica Lückner.

Promenadslinga

Det blir också fokus på miljön utanför väggarna.

I mitten av byggnaden finns det en utegård och i skogen intill planeras det för en promenadslinga.

Trots storsatsningen räknar Hammarö kommun med att även framöver att behöva ha fokus på boendefrågan för kommunens äldre.

– Vi kan inte sitta lugnt i båten. När det här är byggt måste vi tänka nytt, annorlunda och se vad vi behöver komplettera med framöver, säger Margareta Ivarsson.

Så här kommer boendet att se ut när det är klart. Anna Pettersson Norén är entreprenadingenjör hos Peab och Annica Lückner tillförordnad socialchef i kommunen.
Så här kommer boendet att se ut när det är klart. Anna Pettersson Norén är entreprenadingenjör hos Peab och Annica Lückner tillförordnad socialchef i kommunen. Foto: Lisa Olaison
Sophanteringen blir speciell. Skräpet kommer att slängas i ett särskilt rör inne på boendet och sugas ut till soprummet som byggs här. “Ur ett arbetsmiljöperspektiv är det jättebra” säger Annica Lückner.
Sophanteringen blir speciell. Skräpet kommer att slängas i ett särskilt rör inne på boendet och sugas ut till soprummet som byggs här. “Ur ett arbetsmiljöperspektiv är det jättebra” säger Annica Lückner. Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

ÄldreboendeAnnika LücknerHammaröHammarö kommunMargareta IvarssonNyheterSkoghall

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.