Långsamt växer den stora byggnaden fram på Djupängen, granne med Hammarö arena.
Satsningen på 320 miljoner kronor ska ge kommunen ”Värmlands bästa äldreboende”.
Snart har bygget av äldreboendet på Djupängen kommit halvvägs.
Sommaren 2020 ska det tas i drift och ersätta gamla Gunnarskärsgården som gjort sitt.
Djupängen får 120 lägenheter och kommer att bli arbetsplats för omkring 160 personer.
Ambitionsnivån är hög: kommunen siktar mot att det ska bli Värmlands bästa äldreboende.
– Det kommer att bli ett boende som är av absolut högsta kvalitet och klass, säger Margareta Ivarsson (C), ordförande i socialnämnden.
– Det är ett boende som är väldigt lämpat för personal att arbeta i, men också ett boende där man kommer att utveckla verksamheterna för de äldre, speciellt dagverksamheter som vi i dag har spridda runt omkring och som vi nu samlar ihop i ett paket.
Till exempel ska den dagliga verksamheten för dementa flytta in.
Själva boendet anpassas också för personer med demenssjukdom.
– Framför allt färgsättningen och miljön är viktig för personer med demenssjukdom. Området heter Djupängen och vi har plockat färgerna från ängen och skogen, säger Annica Lückner, tillförordnad socialchef i kommunen.
Från början var tanken att det skulle räcka att bygga 100 platser.
Men under resans gång har kommunen beslutat att utöka till 120. Demografin – befolkningens sammansättning – ställer krav. Andelen äldre ökar även på Hammarö.
– Under tiden vi har byggt har kön till boende vuxit. I somras ökade den drastiskt, vi fick en topp med över 30 i kö som vi inte kunde erbjuda plats, säger Annica Lückner.
Tolv avdelningar
De 120 lägenheterna fördelas på tolv avdelningar. På varje avdelning finns två lägenheter som går att öppna till varandra och knyta ihop om ett par flyttar in.
– Vi försöker bygga in så mycket teknik som möjligt och se framåt. Vi kan inte förbereda oss för allt, men vi kan göra det så långt det går, säger Annica Lückner.
Det kommer att finnas en lokal dit frisörer kan komma, och även utrymmen för fotvård och tandvård. Det byggs också ett solrum och ett spa.
Inspirationen till det senare har hämtats från Oskarslunds vårdboende i Karlstad där man till exempel erbjuder bubbelbad.
Boendet får också ett eget tillagningskök.
– Som kommer att laga maten till det här och till det andra boendet i kommunen, Björkhagsgården. Det ska enbart laga mat anpassad för äldre, det blir inte blandat med skolmaten utan till den målgruppen som bor här, säger Annica Lückner.
Promenadslinga
Det blir också fokus på miljön utanför väggarna.
I mitten av byggnaden finns det en utegård och i skogen intill planeras det för en promenadslinga.
Trots storsatsningen räknar Hammarö kommun med att även framöver att behöva ha fokus på boendefrågan för kommunens äldre.
– Vi kan inte sitta lugnt i båten. När det här är byggt måste vi tänka nytt, annorlunda och se vad vi behöver komplettera med framöver, säger Margareta Ivarsson.