"Sola i Karlstad" har ingenting med "Moder Sol" att göra. Det vet varenda karlstadsbo. Och några till (jag bor numera på Hammarön). "Sola", det var Eva Lisa Holtz, en god och glad dam, född 1739, död 1818. Eva Lisa arbetade och drev ett värdshus i stan. Namnet fick hon tack vare sitt glada och soliga humör.
Värdshusbesöket, det obligatoriska, var att hälsa på "Sola i Karlstad". Alla ville beskåda denna vackra sol. Hon drog kunder, log och serverade och tjänade en god slant.
I början av 1800-talet köpte hon det stället hon tjänat som krogpiga. Carlstads Gamla Gästgiveri blev hennes och därmed stannade solen kvar i Karlstad. Gamla Gästgiveriet fanns troligen några meter under nuvarande Mitt i City gallerian.
Hennes sol gick ned 1818, hon dog som en aktad och ärad dam i samhället. I dödsboken har prästen skrivit bredvid hennes namn "Solen i Karlstad".
Och nog finns hon än i våra dar minsann. Hon är ett varunamn för Karlstad. Och visst skiner solen här, ibland, och kanske till och med något mer än rikets genomsnitt. Karlstad kom fyra i SVT:s "solliga" 2018. Lite efter Koster, Göteborg och Karlskrona.
På Stadens Hotell, i Hybelejens matsal, finns Eva Lisa Holtz. Lite avskild är hon numera. Hennes bild har hamnat långt bakom en pubdisk och syns bara för den som letar. Men hon finns. Blond, leende, serverandes ett krus öl, med glada gäster runt sig. Hon var en stolt dam som visste att dra nytta av sin charm och skönhet. Detta gav henne kunder och drickspengar
Bredvid hennes bild har redaktör Carl Hasselgren (Karlstads-Tidningen och Nya Wermlands-Tidningen ) skaldat:
"Än viska vårens vindar om henne här i staden.
Hon skymtar kanske ännu i kastanjepromenaden.
Var gång en solglimt glittrar till
på trottoaren i april,
var gång en vacker flicka ler
en glimt av henne än man ser.
Hon var allt ljust och fagert skön gestalt en gång,
hon en tidlös saga om ungdom, skönhet och sång.
Utanför Stadshotellet finns hon som staty. Så att karlstadsborna, även regniga dagar, kan hänvisa till statyn när turister frågar efter "Sola". Konstnären Herman Reijers ville förmedla bilden av en kvinna med skinn på näsan, spänstig och självständig med en inre styrka. Som myterna om Eva Lisa berättade.
Statyn finansierades helt av karlstadsjournalisten Lennart Cedrup. En karlstadspojk, född Carlsson.
Karlstad kommun använder sig av Lasse Sandbergs glada sol som symbol.
Vi, lite äldre, minns karlstadsglassen. Döpt till Solglass med en solig Lill-Babs, glad som en sol skall vara.
Sven-Ingvars sjunger "...mitt öga det blänker som sol i Karlstad stad". Rune Lindström skrev texten: "Te dans med karlstadstösera" ursprungligen till Öjebokören .
Så visst finns och lever hon: Sola i Karlstad.
En solig veckända önskar jag oss alla:
Chefredaktör´n