Kemikalieskatten slår ut butiker i glesbygd

Debatt
PUBLICERAD:
Kemikalieskatten riskerar att bli nådastöten som tvingar elektronikbutiker på glesbygden att slå igen, skriver Karin Johansson.
Foto: Bjorn Mattisson bjornfotograf.se
Det riktigt stora problemet med kemikalieskatten är att den enbart slår mot svenska butiker och e-handelsföretag. Svenska konsumenter kan fortsätta att handla från utländska e-handelsföretag som är fredade från skatten, skriver Karin Johansson.

Den planerade höjningen av kemikalieskatten på elektronikvaror slår hårt mot svenska företag samtidigt som de positiva effekterna av skatten är mycket diffusa. Handeln står mitt i en intensiv strukturomvandling där konkurrensen är stenhård. Kemikalieskatten riskerar att bli nådastöten som tvingar elektronikbutiker på glesbygden att slå igen.

Svenska handlares försäljning av mobiltelefoner, datorer och spelkonsoler drabbas om regeringen gör verklighet av förslaget att höja kemikalieskatten med ytterligare 30-40 procent. Skatten är viktbaserad och innebär exempelvis att ett Sony Playstation 4 som väger 3,3 kilo får ett prispåslag på 550 kronor.

Det riktigt stora problemet med kemikalieskatten är att den enbart slår mot svenska butiker och e-handelsföretag. Svenska konsumenter kan fortsätta att handla från utländska e-handelsföretag som är fredade från skatten. Enligt en rapport från HUI Research (7/3) väntas försäljningsbortfallet från svensk detaljhandel uppgå till sex miljarder, samtidigt som e-handeln från utlandet kommer att öka. Kemikalieskatten är en straffbeskattning på de svenska elektronikföretag som internationellt är ett föredöme i hållbarhetsfrågor.

De politiker som lockas av att utöka skatteunderlaget torde också bli besvikna. Förra året räknade Regeringen med att skatten skulle inbringa 2,4 miljarder kronor. Skatteverkets siffror visar att det verkliga resultatet blev 1,4 miljarder kronor. Lägger vi till de indirekta skatteeffekterna från utebliven moms och minskad bolagsskatt blir nettotillskottet till statskassan endast några hundra miljoner.

Är det ändå inte bra att kemikalieskatten hindrar att farliga kemikalier sprids, frågar sig vissa. Intentionen må vara god men problemet är att det inte finns några vetenskapliga studier som visar att det flamskyddsmedel som skatten vill komma åt, kan spridas till hemmet vid användning. Dessutom arbetar producenterna redan ambitiöst för att byta flamskyddsmedel där det är möjligt, men det kan aldrig ske på bekostnad av brandsäkerheten.

Sverige står för försumbara 0,4 procent av världens användning av elektronikprodukter. Teknikjättar som Apple och Samsung kommer inte att producera nya mobiltelefoner enbart för den svenska marknaden. Införandet av kemikalieskatten blir därför mer symbolpolitik än miljöpolitik. Vill svenska politiker få till verklig förändring borde de åtminstone driva på för att införa skatten på EU-nivå. Globala problem behöver globala lösningar.

Detaljhandelns kraft som jobbskapare påverkas också negativt. En höjning av kemikalieskatten innebär att upp till 2 000 jobb går förlorade. Det är med andra ord många som får sina jobbchanser grusade när regeringen inför grönt förklädda skattehöjningar på jobb och företagande. Statsminister Stefan Löfven sade nyligen att han har stoppat butiksdöden. Höjer regeringen kemikalieskatten gör de motsatsen – butiker på glesbygden kommer att tvingas stänga igen.

Karin Johansson

Vd, Svensk Handel

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.