Ett nej utan effekt

Ledare
PUBLICERAD:
I Tyskland har det varit många demonstrationer mot EU:s upphovsrättsdirektiv.
Foto: Peter Endig/DPA via AP
I slutet av mars röstade Europaparlamentet för ett omfattande digitalt upphovsrättsdirektiv. Socialdemokraterna stödjer direktivet men deras linje blev överkört av riksdagen. På måndag röstar ministerrådet. Men Sveriges nej kommer troligtvis inte påverka utfallet.

EU-direktivet om upphovsrätt har ältats i EU:s institutioner i snart tre års tid. Efter att Europaparlamentet till slut röstade för direktivet är det nu upp till ministerrådet om det skall bli lagstiftning. Eftersom rådet redan har röstat för direktivet tidigare är det liten chans att den faller på måndag.

För Sveriges del har regeringen hittills stött direktivet. Men efter att alla andra partier röstat mot Socialdemokraternas linje i riksdagens EU-nämnd under fredagen kommer Sverige rösta nej i den slutgiltiga omröstningen i ministerrådet på måndag. Det här var första gången som Miljöpartiet har röstat emot sin regeringspartner. Det finns inget som formellt binder justitieminister Morgan Johansson (S) från att rösta efter eget huvud på måndag. Men det kommer troligtvis inte falla i god jord här hemma.

EU är splittrat i frågan och omröstningarna i parlamentet har genom processen varit förhållandevis jämna. Ministerrådet är generellt mer överens men direktivet har fått sina motståndare även där. Nederländerna, Luxemburg, Polen, Italien och Finland röstade nej i den senaste omröstningen i rådet och de har aviserat att de fortfarande inte kan acceptera skrivelsen.

För att ett förslag skall blockeras av en minoritet i rådet måste de röstande länderna representera 35 procent av EU:s befolkning. De fem länder som redan röstat nej representerar lite mindre än 24 procent. Även om Sverige lägger till sina 2 procent kommer det inte få någon effekt. Flera andra mindre länder står och väger men det är långt ifrån tillräckligt. Det skulle krävas att Tyskland, som båda representerar mer än 16 procent, röstar nej för att direktivet skall falla. Tyskland har sett omfattande gatuprotester mot direktivet och dess regering är splittrade i frågan. Ändock lutar de mot att rösta ja på måndag.

Regleringarna av internet är föråldrade och behöver ändras. Det är en liten del av direktivet som i sin nuvarande utformning kan få omfattande konsekvenser. Det hela hade kunnat vara löst om parlamentet brutit ut de skadliga delarna under omröstningen som var den 26 mars. Men några förvirrade parlamentariker tryckte fel.

Nu är ministerrådet i en obekväm sits. Röstar man nej kommer EU-karusellen gå ytterligare ett varv och en välbehövlig skärpning av upphovsrätten får vänta. Röstar man däremot för ett impopulärt förslag kan det överskugga andra frågor i det kommande EU-valet.

Trots att enskilda delar av direktivet är skadligt är det inte slutet för ett fritt internet. Ansvaret för att bilder och annat material på de större sajterna inte är upphovsrättsskyddat åläggs nu sajtens ägare. Facebook, Google, och andra nätjättar bär det yttersta ansvaret för att användarnas frihet inte inskränks av filter eller andra automatiserade system. Om direktivet accepteras flyttas uppmärksamheten till implementeringen. Debatten om direktivet kommer fortsätta ett bra tag till.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.