Hoppa till huvudinnehållet

Anordnar dag som ska locka fler till travet

Publicerad:
Johanna Karlin är travbanechef på Årjängstravet.
Johanna Karlin är travbanechef på Årjängstravet. Foto: Björn Martinsson

På söndag anordnar Årjängstravet en travdag i förhoppning om att locka fler till sporten, då publikmassan blivit allt glesare med åren.

Är det här ett nytt grepp?

– Ja, det kan man säga. Vi kände att vi ville göra något extra av någon travdag och försöka locka lite fler besökare, för det är en svikande publik och färre licensinnehavare. Så en projektgrupp har jobbat med detta och nu har det landat i ett program där vi vill få publiken att komma nära sporten, locka dit nyfikna men även inspirera de som redan kan en del, säger Johanna Karlin, chef på Årjängstravet.

Kan du berätta lite om vad som händer på söndag?

– Vi kommer bland annat ha en föreläsning med norske travprofilen Göran Antonsen. Vi lottar ut platser i dubbelsulkys, där man får defilera efter ett lopp. Det blir även guidningar på stallbacken för att besökarna ska få komma nära sporten och titta bakom kulisserna.

– Men det blir även en tävling i käpphästhoppning och en utställning i nya spelhallen, med lokala föreningar där man kan prata trav.

Hur är travintresset i dag jämfört med tio år sen?

– Det är inte som förr, men det finns en stark travkultur i västra Värmland och det ligger varmt om hjärtat hos folk. Men det är få som går på trav, så det här är ett sätt att göra det mer tillgängligt, säger Johanna Karlin.

För någon som inte kan någon om trav, vad är tjusningen?

– Det är tävling, fart och spänning, och en upplevelse att vara på plats. Att se en häst tävla på nära håll är maffigt.

Till sist, vilken av söndagens punkter är mest intressant för en okunnig?

– Då tycker jag att man ska boka ett travexpertpaket där man får tips från lokala experter om trav och spel, men annars guidningarna på stallbacken intressant.

Artikeltaggar

Årjängs travbanaJohanna KarlinNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.