Hoppa till huvudinnehållet

Ny matmarknad i Mitt i city

Publicerad:

Tio värmländska matproducenter samsas i en lokal. På tisdag öppnar en tillfällig matmarknad i Mitt i city.

– Satsningen på lokalproducerat ligger i tiden, säger Lena Calais, projektledare på branschföreningen Nifa.

Arbetet med matmarknaden har pågått i cirka två månader. Nifa, branschförening för värmländska mat- och dryckesföretag, är initiativtagare i nära samarbete med Centrum Karlstad.

– Vi ser att det finns ett intresse för lokalproducerat så vi testar och kör en tillfällig matmarknad, säger Lena Calais.

Lena Calais är projektledare på Nifa som är en branschförening för värmländska mat- och dryckesföretag.
Lena Calais är projektledare på Nifa som är en branschförening för värmländska mat- och dryckesföretag. Foto: Privat

Torfolk gård, Enbackens musteri och Björns bigård är några av företagen som är med på matmarknaden som pågår 16-18 april. Intresset för att delta har varit stort:

– Mycket större än det vi fått ihop. Det är det som är problemet i branschen: tiden. Många av dem har svårt att stå tre hela dagar, säger Lena Calais.

Intresset för lokalproducerad mat ökar och Nifa ser även en uppgång av nya värmländska mat- och dryckesföretag. Syftet med marknaden är att testa om det finns intresse för att köpa lokala och närproducerade produkter under ett och samma tak.

– Saluhallen blev ju tyvärr en flopp, men det kanske går att göra på ett annorlunda sätt.

Under matmarknaden deltar bland annat Nifas matinspiratör Rikard Brax, som ska laga mat av utställarnas produkter.

Större matintresse

Det är inte bara lokalproducerat som är på uppsving. Även restaurang- och cafébranschen går framåt. Senast under fredagen slog en ny hamburgerkedja upp dörrarna i Karlstad.

Maria Dahlbom, cityledare för Centrum Karlstad ser ett ökat intresse hos allmänheten.

Maria Dahlbom är cityledare för Centrum Karlstad.
Maria Dahlbom är cityledare för Centrum Karlstad. Foto: Lisa Olaison

Det kan vara tufft för butiksägare i centrum med hårt konkurrens från näthandeln, men restaurang- och cafébranschen verkar ha motsatt utveckling?

– Ja absolut! Det är fler och fler som går ut och äter. Vi blir mer kontinentala och umgås på ett annat sätt. Matupplevelsen är väldigt viktigt i dag så där ser vi en tydlig ökning både vad gäller restauranger och fikabesök, säger Maria Dahlbom.

Hon annonserade nyligen att hon skulle sluta som cityledare efter elva år.

Karlstads cityledare tackar för sig

Hur har matintresset förändrats under dina elva år?

– Jättemycket. Ser man på 2008 och 2019 är det en enorm förändring som har skett. Under den här tiden har det definitivt tillkommit många fler restauranger och caféer.

Artikeltaggar

Centrum KarlstadMaria DahlbomMitticityNäringslivNifa

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.