Hoppa till huvudinnehållet

Man måste kunna få hjälp även i Värmland

Publicerad:
NWT Debattredaktion
debatt@nwt.se
Nu måste Värmlands politiker, på alla nivåer, agera gentemot sina rikspolitiker om man vill att hela Sverige ska leva, även här, skriver Jurga Johansson och Beatrice Högå. (Bild på arbetsförmedlingen i Munkfors som hotas av nedläggning.)
Nu måste Värmlands politiker, på alla nivåer, agera gentemot sina rikspolitiker om man vill att hela Sverige ska leva, även här, skriver Jurga Johansson och Beatrice Högå. (Bild på arbetsförmedlingen i Munkfors som hotas av nedläggning.) Foto: Lisa Olaison

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Men för att hjälpa en person som står långt ifrån sitt nästa jobb måste de få möta professionella människor regelbundet och nära, skriver Jurga Johansson och Beatrice Högå.

Den 28 mars kom beskedet. 132 arbetsförmedlingskontor läggs ner runt om i landet varav 10 i Värmland, där nu bara tre bemannade kontor kommer kvarstå. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har fått igenom en statsbudget som omöjliggör en vettig arbetsmarknadspolitik i hela landet, inte minst här där kontoren i Kil, Storfors, Munkfors, Forshaga, Grums, Årjäng, Sunne, Kristinehamn, Hagfors och Sysslebäck försvinner. Nu måste Värmlands politiker, på alla nivåer, agera gentemot sina rikspolitiker om man vill att hela Sverige ska leva, även här.

När en kommun blir av med sitt arbetsförmedlingskontor kan man tänka att det går att kompensera med digitala lösningar och att resa lite längre. Bor man i Stockholm city och ska ta sig några kilometer extra till Globen eller Liljeholmen kanske det inte är så farligt, men i övriga landet kan det bli alldeles för långt, och i Norrlands inland kan det bli tiotals mil.

I enlighet med januariavtalet som undertecknats av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna – ska detta lösas med fristående aktörer. Det fungerar säkert strålande i Stockholm, Göteborg och Malmö som har mellan 50 och 75 fristående aktörer och en överhettad marknad.

Men, ibland finns ingen fristående leverantör alls, ibland bara en och i nästan hälften av områdena finns tre eller färre. Det är ingen fungerande marknad eller valfrihet! I kommuner som Hagfors, Årjäng och Eda finns det ingen eller bara en leverantör inom ”stöd och matchning”. Att till i höst, när lokalerna stängs ner och de anställda slutar, ha en fungerande marknad för helt andra tjänster inom arbetsförmedlingen som det i dag inte finns en enda leverantör till är osannolikt. I vårt län kommer också Filipstad och Säffle, där arbetslösheten ligger på 11 procent, nu bara ha obemannade kontor. Över 1 300 arbetslösa bara i de två kommunerna kommer nu att få än svårare väg till nästa jobb.

Det finns anledning att reformera arbetsmarknadspolitiken och det går inte att ha arbetsförmedlingskontor precis överallt. Men för att hjälpa en person som står långt ifrån sitt nästa jobb måste de få möta professionella människor regelbundet och nära. För många kan det handla om socialkonsulenter, audionomer, fysioterapeuter, psykologer eller arbetsterapeuter.

När inte bara lokalkontoret försvinner utan även åtta av tio socialkonsulenter förstår man att det här kommer att vara riktigt dåligt för de som behöver hjälpen mest. En hjälp som inte går att ge på Skype eller lösa digitalt på annat sätt. Och detta händer samtidigt som S, MP, C och L skrev i januariavtalet att ”insatser för personer med funktionsnedsättning berörs ej av denna omläggning...”

De flesta kommuner har byggt upp egna arbetsmarknadsenheter för att komplettera arbetsförmedlingen. På många ställen kan arbetsförmedlingen säkert skapa vettig samverkan med kommunen för att täcka upp vakuumet som uppstår. Men vem tror att det går att göra så här brådstörtat när mer än hälften av alla kontor läggs ner? SKL har varnat för att Arbetsförmedlingen abdikerar från sitt ansvar och de har knappt inlett samtal med arbetsmarknadsdepartementet om hur man ska göra istället.

Ni som företräder vårt län på olika politiska nivåer, oavsett partifärg, har nu inte bara möjlighet, utan också skyldighet, att prata med era moderpartier och försöka hitta en mer hållbar omställning av arbetsmarknadspolitiken än det här. För Värmlands skull.

Jurga Johansson

Ordförande, Akademikerförbundet SSR distriktsförening Värmland

Beatrice Högå

Förbundsstyrelseledamot, Akademikerförbundet SSR

Artikeltaggar

Akademikerförbundet SSRArbetsförmedlingenBeatrice HögåCenterpartietDebattJurga JohanssonKristdemokraternaLiberalernaMiljöpartietModeraternaSocialdemokraternaSverigedemokraterna