Replik: Vi ser gärna fler träbyggnader i Karlstad

Debatt
PUBLICERAD:
Men det är inte bara kommunen själv som uppför byggnader i kommunen – fler aktörer behöver välja trä i sina byggnationer, skriver Per-Samuel Nisser med flera.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Vi ser att träbyggnation är ett utmärkt sätt att minska vår klimatpåverkan och det blågröna styret har gett i uppdrag om att ta fram mål för att öka andelen hållbart byggande, skriver Per-Samuel Nisser med flera.

Svar till Mats Sigvant (NWT 30/3).

I en debattartikel i NWT den 30 mars undrar Mats Sigvant om Karlstads kommun har gått vilse i miljöarbetet. Svaret är att nej, det har vi absolut inte.

Vi har höga ambitioner om att bygga i hållbara material, framför allt i trä. Den nya förskolan Lotsen i Inre hamn är ett gott exempel på hur god arkitektur kan kombineras med höga miljöambitioner och där vi använder trä i hela konstruktionen, inifrån och ut.

Vi ser att träbyggnation är ett utmärkt sätt att minska vår klimatpåverkan och det blågröna styret har gett i uppdrag om att ta fram mål för att öka andelen hållbart byggande. För trä är inte bara bra ur klimatsynpunkt, träbyggnader ger mer hälsosamma inomhusmiljöer för dem som vistas i dem.

Skogen är en rik naturresurs som vi har gott om i Värmland. Med Stora Ensos nya CLT-fabrik i Grums så har vi alla resurser vi behöver i materialväg för att bygga mer i trä, alldeles nästgårds.

Vi i det blågröna styret vill bygga mer i trä. Till exempel vill vi se om det är möjligt att bygga nya resecentrum och den nya inomhusarenan på Sannafältet i trä. Men det är inte bara kommunen själv som uppför byggnader i kommunen – fler aktörer behöver välja trä i sina byggnationer. Därför kommer vi se över de avtal vi sluter med byggherrar och vilka materialkrav vi ställer där.

Så, vi är inte vilse, snarare har vi full fart framåt i miljöarbetet!

Per-Samuel Nisser (M)

Alexander Torin (M)

Frida Pettersson (C)

Monika Bubholz (MP)

Niklas Wikström (L)

Erik Nilsson (KD)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.