Med trä bygger vi ett klimatsmart Sverige

Debatt
PUBLICERAD:
Klimatfördelarna är uppenbara: trä är en kolsänka, och när man använder trä bidrar man till att hämma växthuseffekten, skriver Said Abdu.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Ett ökat byggande med trä kan alltså både göra våra städer mer klimatsmarta och hållbara, samtidigt som det ger ett nödvändigt tillskott av uppdrag till en industri som håller vår landsbygd vid liv, skriver Said Abdu.

I januariavtalet har vi liberaler varit med och drivit på förslag för hållbart samhälle. Det är en fråga med många svar, men en sak är säker – vi ska höja ambitionerna med det klimatsmarta träbygget som för med sig ökade arbetstillfällen och ekonomisk välfärd.

Sverige har vänt blad. Efter en minst sagt turbulent eftervalshöst är det dags att fokusera på sakpolitiken och Sverigebygget. Januariavtalet har självfallet krävt långa och många samtal partierna emellan och en rad kompromisser. Den innehåller en rad liberala och nödvändiga reformer som vi idag är i stort behov av att implementera.

En av reformerna är punkt 48 i överenskommelsen där vi kommit överens om ett minimikrav vid byggande utifrån ett livscykelperspektiv, att öka träbyggandet och att det ska införas krav på klimatdeklarationer för klimatbra byggande. Flertalet av reformförslagen i överenskommelsen, och punkt 48 i synnerhet, är inte bara ett kliv i rätt riktning – de är en tydlig indikation framåt mot det reformarbete som det långsiktiga klimatarbetet behöver.

Liberalerna har drivit på politiskt för den potential som trä har som byggmaterial utifrån både resurseffektivt och ett långsiktigt klimatperspektiv. På den globala arenan har vi länge noterat hur träbaserade byggnadsmaterial dramatiskt tappat marknadsandelar gentemot de betydligt mer klimatskadliga byggmaterialen betong och stål. Det är en utveckling som går i direkt motsatt riktning mot en hållbar samhällsutveckling.

Sverige med sitt långsiktiga skogsbruk har både ett ansvar och en fantastisk möjlighet att utmana denna globala trend. Klimatfördelarna är uppenbara: trä är en kolsänka, och när man använder trä bidrar man till att hämma växthuseffekten. Vinsten blir dessutom dubbel då man ersätter andra klimatskadliga material såsom betong, plast eller stål.

Sverige står väl rustat för ett ökat användande av trä i byggnationer av utemiljöer, i stadskärnor, hus och broar. Det grundar sig i att vi har en väl utvecklad industri där vi med hjälp av inhemsk industriell impregnering vidareförädlar den svenska träråvaran. Denna industri är en stark partner till vår sågverksindustri, en näring som idag direkt och indirekt genererar drygt 25 000 arbetstillfällen runt om i landet. Dessa arbetstillfällen finns uteslutande ute i våra landsbygdskommuner, där de är den dominerande och bärande näringen som håller kommunerna vid liv. Näringen bidrar med andra ord till den ekonomiska grunden för välfärdsutbudet i kommunerna och bör därför stöttas med förutsättningar som vi via strategiskt viktiga reformer kan forma.

Ett ökat byggande med trä kan alltså både göra våra städer mer klimatsmarta och hållbara, samtidigt som det ger ett nödvändigt tillskott av uppdrag till en industri som håller vår landsbygd vid liv. I socialt utsatta områden skulle trä också kunna vara en del av lösningen för att göra områden mer öppna och attraktiva. Med en sådan politik tar vi liberaler ansvar för hela Sverige samtidigt som vi ger nödvändiga incitament till näringar som kräver vår förståelse för deras förutsättningar.

Viktigast av allt, vi har bestämt oss för vilket Sverige vi vill se, ett liberalt, hållbart och klimatsmart land som vi bygger med omsorg.

Said Abdu

Toppkandidat på Liberalernas EU-lista

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.