Barilla drar in julklapparna - för att fira 100 år

Publicerad:
Ola Kellertz är fabrikschef på Barilla i Filipstad och därmed en av dem som planerar för det stora hundraårskalaset. Foto: Lena Richardson

2019 är året då Wasabröd firar 100 år. Det ska firas - och för att ha råd med ett rejält kalas har företaget bakom det välkända varumärket beslutat att ta paus med både jullunch och julklappar till de anställda i år.

Wasabröd grundades 1919 och Barilla Sverige AB, som företaget heter sedan 1999, har planer för jubileet. Redan nu i vår lanseras ett jubileumsknäckebröd och i höst är det dags för en stor fest för de anställda.

– Vi har satt ett datum och vi håller på och planerar hur det här kalaset ska se ut, säger fabrikschefen Ola Kellertz. Men just nu har vi inte mer information att lämna om detaljerna för hur vi tänker oss att det ska bli.

Men det ska bli en stor baluns?

– Ja, det ska det bli!

Inga julklappar i år

I veckan fick de anställda besked om datumet för festen: den 14 september.

Samtidigt avslöjades att företaget för att, som man uttrycker det i meddelandet, “kunna skapa den storslagna fest som tillfället förtjänar”, planerar att dra in en del andra saker.

De anställda kommer inte att få någon julklapp av sin arbetsgivare i år och heller ingen jullunch.

Också den så kallade 300-hundringen pausas i år - det är en summa som annars avsätts årligen per anställd för att alla ska göra något tillsammans med sina närmaste arbetskamrater, exempelvis gå ut och äta.

Krävs pengar

Ola Kellertz hoppas och tror att de anställda har förståelse för beslutet.

– För att kunna göra ett kalas krävs pengar och pengar är alltid en begränsande faktor i alla verksamheter. Vi tror att totalt sett så uppskattar våra medarbetare att få ha ett ordentligt hundraårsfirande, mer än ytterligare en jullunch och en julklapp. Det är tillfälligt för 2019 eftersom det är ett speciellt år för oss och inget vi vill sätta som standard för framtiden, utan det är ett sätt att fokusera de resurser vi har till att göra ett riktigt bra hundraårsfirande, säger han.

Skjuter till pengar

Och, framhåller han, det går åt mer pengar till firandet än vad julklapparna och jullunchen brukar kosta.

– Företaget kommer att skjuta till mycket pengar, säger han.

Men blir det inte lite som att de anställda är med och betalar kalaset?

– Nej, till syvende och sist är det så att alla pengarna kommer från företaget. Jullunchen betalar ju inte de anställda utan det är företaget som betalar, julklappen likaså. Det resonemanget tycker jag inte är helt korrekt, säger Ola Kellertz.

– Det korrekta är att vi fokuserar de resurser vi har i år på ett ordentligt firande och en del av de resurserna kommer av att vi inte har någon jullunch och julklapp.

Måste välja

Däremot säger han att han har förståelse för att man helst skulle vilja ha både och, om det var möjligt.

– Men om vi tvingas att välja mellan de sakerna, tycker vi att det här är det bästa valet och vi hoppas att de flesta medarbetarna tycker samma. Kan man bara välja en sak, tror jag det här är det bästa för de flesta av våra medarbetare. Att man inte får en jullunch och en julklapp under ett år tror vi är acceptabelt.

Karl-Edvard Lundström startade det som skulle bli Filipstads största företag 1919 - i Skellefteå. 1931 flyttades verksamheten till Filipstad. 1999 blev Barilla ny ägare.
Karl-Edvard Lundström startade det som skulle bli Filipstads största företag 1919 - i Skellefteå. 1931 flyttades verksamheten till Filipstad. 1999 blev Barilla ny ägare. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

BarillaFilipstadJubileumNäringslivNyheterWasabröd

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare