OS är inget för Sverige

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Regeringen har gett grönt ljus för den svenska ansökan att arrangera vinter-OS.
Foto: Anders Wiklund/TT
Efter lång osäkerhet bland politikerna i Stockholms stad och i regeringen kom till slut grönt ljus för den svenska ansökan att arrangera vinter-OS. Detta gavs med kravet att spelen inte blir en ekonomisk börda för skattebetalarna. Ett sådant löfte är dock omöjligt att hålla.

Regeringen gav under tisdagen en säkerhetsgaranti för den svenska ansökan att arrangera vinter-OS 2026. De garanterar därmed att svenska staten betalar för säkerheten. Polisen, tullen och andra säkerhetsansvariga ska därmed få extra tillskott för att kunna hantera arrangemanget.

I januari i år larmade gränspolisen om att de saknade resurser för att kontrollera gränsen. Människor som uppenbart ljuger om avsikten att komma in i landet kan man inte hålla i förvar eller neka. Stöldligor rör sig i princip fritt över gränsen. Belastningen vid ett olympiskt spel kommer vara ännu värre.

Polisens situation är knappast bättre. Poliskrisen är just nu den allvarligaste frågan i svensk politik och ändå anser regeringen att det finns utrymme för att avvara personal för att säkra spelen. Säkerhetspådraget kommer inte bara betalas av skattebetalarna. Det finns en risk som gränsar till visshet att polisens resurser för den vanliga brottsbekämpningen kommer att dräneras ytterligare vid ett eventuellt OS.

Regeringen och Svenska olympiska kommittén (SOK) bedyrar att spelen kommer hållas ekonomiskt hållbart. Dock har varje OS, såväl sommar som vinter, sedan 1996 gått över sin budget. Det är orealistiskt att tro att Sverige kan anordna tävlingarna utan att kostnaderna överstiger förväntningarna.

SOK:s plan för vinter-OS skulle sprida ut tävlingarna över Stockholm, Åre, Falun och staden Sigulda i Lettland. Tanken är att hålla ner kostnaderna och inte bygga några större anläggningar. Trots detta kommer det ändå behöva byggas anläggningar i Stockholmsområdet för några av tävlingarna. Det här är de mest utspridda spelen någonsin. Resandet fram och tillbaka kommer därmed också vara mer omfattande än någonsin tidigare. Ändå anser regeringen att detta kommer göra reklam för hur klimatsmart Sverige är.

Man ska förlita sig på befintlig infrastruktur och kollektivtrafik. Svenska tåg, bussar och tunnelbana är som alla vet notoriskt opålitliga, särskilt i vinterkylan. När tusentals OS-turister åker skytteltrafik i ersättningsbussar kanske Sveriges politiska beslutsfattare ångrar att alla infrastrukturinvesteringar låstes fast vid snabbtåg och skickades söderut.

Regeringen har gått på SOK:s glädjekalkyler. Att arrangera olympiska spel är aldrig ekonomiskt hållbart. Att också sprida ut dem över fyra olika städer är motsatsen till miljömässigt hållbart och därtill en enorm belastning av infrastrukturen.

När politiker säger att ett projekt ska stärka Sveriges rykte som grönt och hållbart är det dags att haja till. Är det verkligen en pr-kampanj för tiotals miljarder kronor som Sverige behöver? Pengarna och polisresurserna kan definitivt användas bättre. Släng ansökan i papperskorgen.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.