Varnades: Sökte inte jobb när sambo var dödssjuk

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Degerforskvinnans sambo blev dödssjuk, vilket gjorde att hon inte sökte jobb under en månad. Arbetsförmedlingen gav då henne en varning.

Kvinnan beviljades aktivitetsstöd och varnades av Arbetsförmedlingen efter att inte ha varit tillräckligt aktiv i sitt jobbsökande under en månad 2017. Anledningen var att hennes sambo varit dödssjuk. Mannen dog efter två månader. Arbetsförmedlingen konstaterade att kvinnan befann sig i en svår situation, men inte mer än att hon kunde söka jobb under tiden. Hon tilldelades därför en varning.

Kvinnan överklagade det hela till förvaltningsrätten i Härnösand som gick på Arbetsförmedlingens linje. Hon överklagade vidare till kammarrätten som också gick samma linje.

Men kammarrätten i Sundsvall som är högre instans menar att kvinnan haft godtagbara skäl för att inte söka jobb under en månad 2017. Hon slipper därför varningen.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.