– Vi får konstatera att hon har gjort ett allvarligt fel. Så är det, säger kommundirektör Ulf Nyqvist som samtidigt uttalar sitt fulla stöd för bibliotekschef Åsa Hansen som hovrätten nyligen dömt för grundlagsbrott.
I måndags meddelade Hovrätten för västra Sverige att man delar Värmlands tingsrätt uppfattning; Åsa Hansen, bibliotekschef i Karlstad är skyldig till brott med meddelarfriheten. Hon har brutit mot efterforskningsförbudet som skyddas både i Tryckfrihetsförordningen och i Yttrandefrihetsgrundlagen.
Hovrätten fäller Åsa Hansen - sitter kvar som bibliotekschefBibliotekschefen överklagar domen– Vi måste jobba med frågan och utbilda många av våra anställda för att det här inte ska upprepas, säger Ulf Nyqvist.
Fel frågor
– Åsa Hansen fick frågor om ett register, ett särskilt romregister som inte fanns. I samband med det ställde hon fel frågor tillbaka.
Kultur- och fritidsdirektör Mats Ahrén sa omedelbart efter att hovrätten hade meddelat sin dom att han hade fullt förtroende för Åsa Hansen som bibliotekschef.
Åsa Hansen döms för grundlagsbrottBibliotekschef eller DN mest trovärdiga?Bibliotekschef åtalas– Hon har varit bibliotekschef, en bra bibliotekschef i många år. Och man får göra fel. Jag har förtroende för att Mats Ahrén sköter det här på ett bra sätt och jag har förtroende för Åsa Hansen, fortsätter Ulf Nyquist.
Har kommunen en särskild policy för hur ni ska agera när en anställd döms i domstol?
– Nej, vi följer den arbetsrättsliga lagstiftningen, vi har ingen egen policy.
Chefer behandlas inte annorlunda än andra anställda i liknande situationer?
– Nej, chefer är också medarbetare i kommunen. Vi gör alltid en enskild bedömning av varje fall. Kommunen har cirka 7 500 anställda. Medarbetare slutar ibland frivilligt, tvingas gå ibland och ibland träffas olika överenskommelser, säger Ulf Nyqvist.
Svarar inte
Kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M) svarar inte på frågan om han har förtroende för Åsa Hansen som bibliotekschef.
– Det är inte min sak att göra, säger han.
– Utgångspunkten är naturligtvis att alla anställda i kommunen ska följa lagen. Men konsekvensen av det som hänt nu är en personalfråga. Och i sådana frågor går vi som förtroendevalda aldrig in och tycker om enskilda personer och medarbetare.
Enda undantagen, fortsätter han, är frågor som rör kommun- och förvaltningsdirektörer som formellt anställs av kommunstyrelsen som då har arbetsgivaransvaret.