Hoppa till huvudinnehållet

Annelie Börjesson föreläste om FN och mänskliga rättigheter

Publicerad:

Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson var på besök i Säffle på tisdagen för att föreläsa om mänskliga rättigheter och FN:s möjligheter och utmaningar.

Annelie Börjesson höll under tisdagen ett föredrag på Herrgårdsgymnasiet där hon berättade om det svenska FN-förbundets uppdrag och vilka frågor som förbundet arbetar med.

Annelie Börjesson, ordförande för svenska FN-förbundet, besökte Herrgårdsgymnasiet på tisdagen.
Annelie Börjesson, ordförande för svenska FN-förbundet, besökte Herrgårdsgymnasiet på tisdagen. Foto: Jenni Jansson

Vid föredraget på Herrgårdsgymnasiet började Annelie Börjesson med att förklara att det svenska FN-förbundet inte är en del av FN, utan att det är en ideell organisation som kan ses som en supporterklubb som arbetar för ett bättre och starkare FN, bland annat genom att informera och utbilda, debattera FN-frågor och granska hur Sverige lever upp till sina åtaganden som medlemsland i FN.

Stödjer projekt

Svenska FN-förbundet stödjer FN-projekt i världen. Det handlar till exempel om minröjning, att främja flickors rättigheter och stoppa könsstympning, samt projekt för att få flera barn att gå i skolan genom att erbjuda gratis skolmat.

– I många länder har föräldrar inte råd att låta sina barn gå i skolan men man har sett att om barnen får mat i skolan så släpper föräldrarna ofta iväg dem, förklarar Annelie Börjesson.

I Sverige har Svenska FN-förbundet arbetat för ett totalförbud mot barnäktenskap, något som blev verklighet genom en ny lag som riksdagen röstade ja till i november förra året.

– Då firades det med tårta på kansliet, säger Annelie Börjesson.

Sedan årsskiftet, då den nya lagen trädde i kraft, erkänns inga barnäktenskap i Sverige, även om parterna gift sig utomlands.

Mänskliga rättigheter

Föredraget på Herrgårdsgymnasiet handlade också om mänskliga rättigheter och vad de innebär.

Den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna antogs 10 december 1948 av FN:s generalförsamling. Förklaringen består av 30 artiklar som är tänkta som ett skydd för individen mot övergrepp från staten. Det handlar till exempel om att alla människor ska vara lika inför lagen, ha rätt till sin egen tro och att uttrycka sina åsikter.

Eleverna lyssnade intresserat på Annelie Börjessons föredrag.
Eleverna lyssnade intresserat på Annelie Börjessons föredrag. Foto: Jenni Jansson

Annelie Börjesson berättade också om Agenda 2030 som är FN:s globala mål för hållbar utveckling. Målen består av 17 punkter och handlar bland annat om att bekämpa fattigdom, främja jämställdhet, värna om naturens ekosystem och stoppa klimatförändringarna.

Positiv utveckling

Föreläsningen avslutades med att Annelie Börjesson gav exempel på positiv utveckling i världen. Till exempel har den extrema fattigdomen mer än halverats sedan 1990. Fler barn får gå i skolan och fler har tillgång till rent vatten.

Att uppmärksamma att utvecklingen inom många områden går åt rätt håll är viktigt menar hon.

– Man behöver hopp och se att det sker förbättringar. Många tror att världen är mycket sämre än vad den är.

Artikeltaggar

Annelie BörjessonMänskliga rättigheterNyheterSäffleSvenska FN-förbundet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.