Knappt var tredje professor en kvinna

Skola & utbildning
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
På Karlstads universitet är knappt en tredjedel av professorerna en kvinna, enligt en granskning genomförd av stiftelsen Allbright.
Foto: Tommy Andersson
Knappt en tredjedel av professorerna på Karlstads universitet är en kvinna. I hela riket är 72 procent av universitetens professorer män. Det visar en granskning gjord av stiftelsen Allbright.

Det är TT som rapporterar om granskningen, som har rubriken “Vetenskapsmannen inte kvinna”. Chalmers Tekniska Högskola hamnar i botten, med 14 procent kvinnliga professorer. Högst andel kvinnliga professorer finns på Göteborgs universitet, 33 procent.

På Karlstads universitet är 32 procent av lärosätets professorer en kvinna. Samma siffra gäller för Örebro universitet.

Kvinnor är ofta i majoritet på utbildningarna, men på väg mot toppen tar det i många fall stopp. Professorerna anses vara “vetenskapens högsta chef” och i Sverige är 72 procent av professorerna en man.

– Det visar att det är lika svårt för en kvinna att bli professor som börs-vd, säger Amanda Lundeteg, vd för Allbright, till TT.

Däremot är kvinnorna i majoritet när det kommer till administrativa chefsposter.

Förutom att ta fram statistik har Allbright intervjuat ett hundratal studenter och forskare. Sju av tio studenter ansåg att det är ojämställt på Sveriges lärosäten.

Andelen kvinnliga professorer per lärosäte
LärosäteAndel i procent
Göteborgs universitet33%
Örebro universitet32%
Stockholms universitet 32%
Malmö universitet32%
Karlstads universitet32%
Umeå universitet31%
Karolinska institutet 31%
Sveriges lantbruksuniversitet30%
Uppsala universitet30%
Linnéuniversitetet27%
Mittuniversitetet 27%
Lunds universitet 27%
Luleå tekniska universitet26%
Linköpings universitet23%
Handelshögskolan i Stockholm 17%
Kungliga Tekniska högskolan 16%
Chalmers tekniska högskola14%
Källa: Stiftelsen Allbright
Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.