Hoppa till huvudinnehållet

Karlstad tar skräpet på stort allvar

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Nedskräpningen är ett problem som kommunen tar på stort allvar och arbetar aktivt för att motverka.

Ingenting tyder dock på att det skulle vara mer skräpigt i Karlstad än i andra jämförbara städer. Tvärt om visar den skräpmätning som genomfördes i centrala Karlstad förra sommaren att många platser är förhållandevis rena och välstädade.

Karlstads kommun tar nedskräpning på allvar och just nu sopas grus och skräp upp från gatorna.
Karlstads kommun tar nedskräpning på allvar och just nu sopas grus och skräp upp från gatorna. Foto: Mikael Lindblom

När snön smälter undan så här efter vintern kommer det trots allt fram en hel del skräp på vissa platser, vilket givetvis är en tråkig syn. Skräpet efter järnvägen vid Stapelgatan blåser delvis dit från en byggarbetsplats i närheten.

Den ökade skräpmängden runt Pråmkanalen kan också förklaras av att det har varit en byggarbetsplats i Haga under 2018. Insatser för att städa upp på båda dessa ställen planeras i närtid. Drottninggatan städas dagligen.

Mycket av skräpet och gruset längs gatorna samlas upp av sopmaskiner under de närmaste veckorna i samband med vårsopningen. I kommunala parker och naturområden plockas skräp som vi upptäcker eller får kännedom om upp för hand. Denna manuella städning utförs främst av egen personal, men det finns undantag.

Genom ”Vi håller rent-kampanjen” (tidigare skräpplockardagarna) får många yngre skolbarn nu på vårkanten möjlighet att städa i sitt närområde samtidigt som de lär sig om nedskräpningens negativa konsekvenser utifrån ett pedagogiskt utbildningsmaterial framtaget i samarbete med Håll Sverige rent. Mot en liten ersättning erbjuds ett antal föreningar med ungdomsverksamhet dessutom varje år att städa utvalda områden åt oss. Städningen är en viktig uppgift.

Vi är tacksamma för alla som vill plocka skräp och på så vis bidra till ett renare Karlstad.

Erik Lisshammar

koordinator teknik- och fastighetsförvaltningen Karlstads kommun

Artikeltaggar

Erik LisshammarInsändareKarlstadKarlstads kommunSkräp