Ingen Falubo ville rösta i Filipstad

Publicerad:
Helene Larsson Saikoff, valnämndens ordförande, fick ett enkelt men trist jobb med förtidsröstningen till omvalet i Falun. Ingen kom för att rösta! Foto: Lena Richardson

Filipstads kommun höll en vallokal igång vid tre tillfällen i mars och april för att Falubor på resande fot skulle kunna rösta i omvalet.

– Det kom inte en enda en, sammanfattar valnämndens ordförande resultatet av de tolv timmarna i vallokalen.

Efter att en postsäck med röster inte kommit fram i tid till rösträkningen vid kommunvalet i Falun i höstas, beslutades att valet skulle göras om. Anledningen var att rösterna som inte kom med i räkningen var så många att hade kunnat påverka valresultatet.

I söndags, den 7 april, var det därför dags för en ny valdag i Falun.

12 timmar

Redan den 28 mars erbjöds första möjligheten för förtidsröstning till detta val i Filipstad. Även den 2 april och den 4 april höll kommunen en vallokal öppen på Folkets hus för förtidsröstning.

Sammanlagt var det öppet för förtidsröstning under 12 timmar i Filipstad.

Också övriga kommuner i landet erbjöd möjlighet till förtidsröstning och omvalet blev alltså en stor apparat, trots att det bara berör en enda kommun i sak.

“Helt stilla”

För valarbetarna i Filipstad blev det en enkel, men ganska tråkig match.

– Det var helt stilla, säger Helene Larsson Saikoff (S), som är valnämndens ordförande.

Inte en enda röstande dök upp under de sammanlagt tolv timmarna förtidsröstningen var öppen.

Hon hade inte trott på någon rusning, men var beredd med valsedlar och kuvert ifall åtminstone någon skulle dyka upp.

– Man var tvungen att ha öppet, säger hon. Vi satt på Folkets hus, vid biosalongen. Det var jag och Christina Persson som satt där.

Hade ni stickning med er eller hur fick ni tiden att gå?

– Nej, vi jobbade med lite annat. Vi kunde ju inte gå därifrån, men vi förberedde EU-valet och gjorde scheman och sådant. berättar hon.

"Alla röster räknas“ lovades det inför omvalet i Falun på söndagen. Anledningen till omvalet var just att inte alla röster blev räknade vid det ordinarie valet till fullmäktige där.
"Alla röster räknas“ lovades det inför omvalet i Falun på söndagen. Anledningen till omvalet var just att inte alla röster blev räknade vid det ordinarie valet till fullmäktige där. Foto: Ulf Palm/TT

Lågt valdeltagande

När omvalet i Falun nu genomförts kan konstateras att intresset för att rösta inte var på topp ens i Falun. Valdeltagandet låg på 59,9 procent enligt Falu-kuriren.

Kostsamt blir det ändå. Enligt Dagens Nyheter har Falu kommun räknat med kostnader på drygt en miljon för omvalet, och Valmyndighetens kostnader beräknas bli runt 3,5 miljoner.

Notan i Filipstad är inte summerad, men:

– Det är klart att det kostar. Det kostar att hyra lokalen och vår arbetstid och lite för distributionen. Vi hade skaffat säkerhetspåsar från Postnord, berättar hon.

Staten betalar

Kommunerna kommer att få ersättning från Valmyndigheten för sina utlägg, men Helene Larsson Saikoff framhåller att någonstans hamnar ju ändå kostnaderna.

Hon har också en fundering om hur förtidsröstningen kunde ha gjorts billigare.

– Med facit i hand hade vi kunnat ha röstningspaket med valsedlar i receptionerna på varje kommun, som den som ville rösta kunde ha hämtat och sedan själva skickat på posten.

Invändningar avskrevs

Att behöva genomföra ett omval är ett värstascenario för varje valnämndsordförande.

– Det är ju något man inte önskar! säger Helene Larsson Saikoff, som sluppit denna nesa för egen del.

Det fanns dock en del synpunkter på hur valet gick till även i Filipstad. Bland annat hävdade moderaten Ulf Söhrman (M) att det förekommit misstänkt valpåverkan i en förtidsröstningslokal, där “några gubbar kom in och dirigerade och delade ut valsedlar”.

Detta resulterade dock i - ingenting.

– Valmyndigheten tittade på allt och vi har fått göra förklaringar, och det blev avskrivet. Det var inget som haft någon inverkan på resultatet av valet, säger Helene Larsson Saikoff.

Artikeltaggar

FalunFilipstads Folkets husFilipstads kommunNyheterValet 2018

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare