Hoppa till huvudinnehållet

Hovrätten fäller Åsa Hansen - sitter kvar som bibliotekschef

Publicerad:
Precis som tingsrätten tidigare gjort dömer nu även hovrätten bibliotekschef Åsa Hansen för brott mot det grundlagsskyddade efterforskningsförbudet. Bilden är från förhandlingarna i Värmlands tingsrätt i oktober förra året.
Precis som tingsrätten tidigare gjort dömer nu även hovrätten bibliotekschef Åsa Hansen för brott mot det grundlagsskyddade efterforskningsförbudet. Bilden är från förhandlingarna i Värmlands tingsrätt i oktober förra året. Foto: Helena Karlsson

Hovrätten för västra Sverige gör samma bedömning som Värmlands tingsrätt. Åsa Hansen är skyldig till brott mot efterforskningsförbudet. Men hon får sitta kvar som bibliotekschef i Karlstad.

Påföljden blir 50 dagsböter på sammanlagt 25 000 kronor.

Hon döms för brott mot tryckfrihetsförordningen och brott mot yttrandefrihetsgrundlagen.

Våren 2017 publicerade DN en artikel där biblioteket i Karlstad påstods ha ett särskilt register över EU-migranter.

Frågade

Före publiceringen intervjuade DN Åsa Hansen. I den följande artikeln står att Åsa Hansen frågade efter journalistens källor vid tre olika tillfällen under intervjun.

JK, Justitiekanslern åtalade senare Åsa Hansen för brott mot tryckfrihetsförordningens och yttrandefrihetsgrundlagens förbud mot efterforskning.

Alla har rätt att lämna uppgifter till journalister. Anställda vid offentliga verk och myndigheter bryter mot den grundlagsskyddade meddelarfriheten om de ställer frågar om varifrån en journalist fått sina uppgifter.

Nekade

Under rättegången i Värmlands tingsrätt nekade Åsa Hansen till anklagelserna om att hon frågat efter journalistens källor.

– Jag frågade vart uppgifterna kom ifrån. Om de handlade om Karlstad. Vi är 16 kommuner som arbetar i samma system och jag ville bara veta om det handlade om Karlstad, sa hon.

Säker

DN-journalisten sa att han var helt säker på att Åsa Hansen ville veta vem det var som lämnat uppgifterna. En kollega som efteråt lyssnat på den bandade intervjun med Åsa Hansen, vittnade om att hon uppfattat Åsa Hansens frågor på samma sätt. Hon försökte få reda på vem som var källan till DN:s uppgifter.

Den 16 oktober i fjol dömde tingsrätten Åsa Hansen för brott mot efterforskningsförbudet. Under måndagen kom hovrättens dom och beskedet att de anser att Åsa Hansen har gjort sig skyldig till brott mot efterforskningsförbudet.

Vill inte

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Johanna Larsson (M) vill inte uttala sig eller svara på frågan om hon har fortsatt förtroende för Åsa Hansen och om hon kan fortsätta som bibliotekschef.

– Just nu vill jag inte uttala mig om det, du får återkomma med den frågan. Det är ett personalärende och tills vidare hänvisar jag till Mats Ahrén, säger hon.

Kan sitta kvar

Kultur- och fritidsdirektör Mats Ahrén svarar att han har fortsatt fullt förtroende för bibliotekjschefn.

– Ja, det har jag, säger han.

– Det är två delar i detta. För det första ett påstått romregister som inte fanns. För det andra den frustration som Åsa Hansen upplevde när hon konfronterades med den felaktiga uppgiften.

– Vi har full respekt för domstolens beslut. Men vår bedömning är att hon kan sitta kvar som bibliotekschef. Om vi hade haft ett romregister hade det varit betydligt jobbigare, säger Mats Ahrén.

Artikeltaggar

Åsa HansenKarlstadNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.