Hoppa till huvudinnehållet

Nu är bygdens egen förskola invigd

Publicerad:
Kommunfullmäktiges ordförande Bo-Inge Nilsson (HEL) klipper bandet till den nya förskoleavdelningen i Adolfsfors.
Kommunfullmäktiges ordförande Bo-Inge Nilsson (HEL) klipper bandet till den nya förskoleavdelningen i Adolfsfors. Foto: Jonas Klint

På lördagen klipptes bandet till den nya förskoleavdelningen vid Adolfsfors skola. HEL-politikern Bo-Inge Nilsson gjorde klippet tillsammans med några av bygdens barn.

– Jag blir alldeles varm i kroppen av det här engagemanget man har visat från bygden, säger Bo-Inge Nilsson.

Det är engagemanget från folk i och runt Adolfsfors som har gjort utbyggnaden av förskolan möjlig.

En stor del av det ideella engagemanget kanaliseras genom föreningen Kölabygdens uppväxtcenter. Det är åtskilliga ideella arbetstimmar som föreningens medlemmar har lagt ner under bygget, och nu efteråt med vaktmästeri och drift av byggnaden. Allt för att hålla bygg- och driftskostnader nere så mycket som möjligt.

– Det är tack vare ideella krafter och sponsorbidrag från våra lokala företag som har gjort det här möjligt, sa föreningens ordförande Torbjörn Hallstensen under invigningstalet.

De sju miljoner allt kostade finansieras av lån från Westra Wermlands Sparbank och AB Hilmer Andersson i Lässerud. Nu hyr den ekonomiska föreningen ut fastigheten till kommunen som alltså kunde öppna en ny avdelning. Behovet fanns - inte heller den nya avdelningen räcker för att kapa kön helt och hållet.

Ettåriga Svea NiIsson från Lässerud är för liten för att gå på förskola, men hon står i kö och snart kanske det blir Adolfsfors förskola även för den här pigga tjejen. Hon står i kö i alla fall. “Det är en fantastisk fördel att slippa åka in till Charlottenberg” säger farmor Anneli Nilsson.
Ettåriga Svea NiIsson från Lässerud är för liten för att gå på förskola, men hon står i kö och snart kanske det blir Adolfsfors förskola även för den här pigga tjejen. Hon står i kö i alla fall. “Det är en fantastisk fördel att slippa åka in till Charlottenberg” säger farmor Anneli Nilsson. Foto: Jonas Klint

Ett tack riktades också till företaget som byggde, det vill säga ByggCompaniet, vars ägare Göran Malmstedt är en av alla de eldsjälar som bidrar med allt de kan för att hålla liv i bygden och dess skola.

– Här har det funnits skola länge, det är en del av bygden. Det är viktigt att det får fortsätta, säger han.

Torbjörn Hallstensen, Kölabygdens uppväxtcenter, talar vid förskoleinvigningen, tackade för allt ideellt arbete som gjort utbyggnaden möjlig.
Torbjörn Hallstensen, Kölabygdens uppväxtcenter, talar vid förskoleinvigningen, tackade för allt ideellt arbete som gjort utbyggnaden möjlig. Foto: Jonas Klint

– För att bygden ska leva måste det vara möjligt att ha barn här, säger Anders Helldin, som också är aktiv i föreningen.

Men framtiden för den intilliggande låg- och mellanstadieskolan är fortfarande osäker. Utredning pågår inom kommunen, som AN berättat tidigare.

– Jag är faktiskt inte så orolig. Det kommer säkert att bedrivas skola här i någon form, det är vi övertygade om, säger Anders Helldin

Den nya avdelningen har varit öppen i ett par månader redan, men under helgen skedde den formella invigningen med mingel och fika. Avdelningen behövs på grund av stort antal barn i bygden. Många föräldrar slipper nu köra ända in till Charlottenberg.
Den nya avdelningen har varit öppen i ett par månader redan, men under helgen skedde den formella invigningen med mingel och fika. Avdelningen behövs på grund av stort antal barn i bygden. Många föräldrar slipper nu köra ända in till Charlottenberg. Foto: Jonas Klint

Artikeltaggar

ÅmotforsEda kommunFörskolorKölaSkola och utbildningWestra Wermlands Sparbank

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.