Skattesänkningar måste vara viktiga

Debatt
PUBLICERAD:
För skatter handlar inte bara om samhällsekonomisk effektivitet. Viktigare och mer engagerande är hur de påverkar relationen mellan stat och individ och frågan om vem som har rätt till frukterna av ens arbete, skriver Christian Ekström.
Foto: Skattebetalarna
Den bärande idén för Moderaterna historiskt har varit att verka för individens frihet. I detta är låga skatter en självklar grundbult, skriver Christian Ekström.

I helgen träffas moderater från hela landet i Karlstad för att slicka såren efter en långdragen regeringsbildning som slutade med att Centern och Liberalerna sade upp samarbetet och släppte fram Stefan Löfven (S) till statsministerposten. Moderaterna har inte haft det lätt i det förändrade politiska landskapet. Nu står partiet inför ett vägskäl – vad definierar borgerligheten efter 15 år med Alliansen och vilken uppgift har Moderaterna?

Under Fredrik Reinfeldt hade Moderaterna en historiskt stark period i opinionen. Men detta till priset av triangulering och kompromisser med den egna idégrunden. Ivern i detta arbete – där man bland annat argumenterade emot sänkta marginalskatter – ledde till förvirring i partiet. Det lade också grunden för det förtroendeunderskott som partiet har dragits med de senaste åren och som väl får sägas vara kärnan i den egna eftervalsanalysen.

I ambitionen att nu förnya sig, utan att ha landat i en tydlig ideologisk inriktning, har det ibland verkat viktigare att vara emot det som regeringen är för, istället för att prata om den egna politiken. Detta har bland annat inneburit att några partiföreträdare kört i diket i fråga om värnskatten och kritiserat slopandet av skatten med fördelningspolitiska argument. Triangulering har bytts ut till ren förvirring.

Men ljuspunkter finns, som nu senast när Elisabeth Svantesson tydligt uttalat att Moderaterna står bakom ett minskat skattetryck totalt sett. I en intervju nyligen sade Svantesson också att slopandet av värnskatten är bra, men att det i den kommande skattereformen också krävs en utgiftsreform där man ser över alla kostnader och fokuserar på kärnuppgifterna. Det är rätt väg för partiet om man vill vinna väljarnas förtroende åter.

Men detta arbete kommer att ta tid. För att lyckas är det avgörande att partiet nu formar sin egen politik. Den bärande idén för Moderaterna historiskt har varit att verka för individens frihet. I detta är låga skatter en självklar grundbult. Partiet måste hitta tillbaka till den ideologiska kärnan. Visst är skattesänkningar viktiga för att öka arbetskraftsutbudet och få fart på ekonomin. Men arbetslinjen är själlös, om än ekonomiskt riktig. För skatter handlar inte bara om samhällsekonomisk effektivitet. Viktigare och mer engagerande är hur de påverkar relationen mellan stat och individ och frågan om vem som har rätt till frukterna av ens arbete.

Sverige har bland världens högsta skatter på arbete och världens högsta marginalskatt. Under den förra mandatperioden höjdes skatterna med över 60 miljarder. När skattehöjningarnas tid nu förhoppningsvis är förbi är det hög tid för M att väcka liv i den gamla devisen hälften kvar. Och inte bara för ekonomins och tillväxtens skull, utan för att det är rätt och riktigt. För bortom alla pragmatiska avvägningar finns det en viktig moralisk dimension – det är inte rimligt att ta mer än hälften av vad en människa tjänar på att arbeta en timme till.

Christian Ekström

Vd, Skattebetalarna

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.