Hoppa till huvudinnehållet

Dags för årspremiär i Årjäng

Publicerad:

På söndag är det dags för det säkraste vårtecknet som finns inom travsporten i Värmland - det är den första tävlingsdagen för året i Årjäng!

Banan inleder sin säsong med att köra V5-tävlingar.

I höstas tillträdde Johanna Karlin som travbanechef i Årjäng och nu har hon fått vara med om att förbereda en säsong för första gången.

– Det har varit fullt ös, vi har satt igång flera projekt och jobbar på flera fronter. All förändring som har skett med ATG har också tagit en del tid, berättar hon.

Anläggningen har fått sig en uppfräschning och på söndag kommer den nya totohallen att invigas klockan 13.

– Den har vi jobbat mycket med. Vi har målat om, satt upp gardiner och fixat en lekhörna. Vi har även satt dit nya möbler så att man ska kunna sitta bekvämt, vi har jobbat med innemiljön helt enkelt så att det ska vara trevligt för våra besökare. Vi har även satt upp nya tv-apparater och förbättrat ljudet på publikplatsen, berättar Karlin.

Den stora tävlingsdagen är givetvis V75-dagen i juli men förutom den ser Karlin fram mot travdagarna i maj med GS75-spel och även årsfinalen i oktober där det redan är klart att Thomas Wassberg och Thomas Uhrberg kommer att vara på plats.

I samband med årsfinalen kommer även finalen av Interjaktserien med 100 000 kronor förstapris att köras. Till den finalen kommer hästar att samla poäng för att få en plats under säsongen.

Vi spelar utan spik på det stora spelförslaget på V5 på söndag men på det lilla spikar vi Albert G. i V5-5.

2 Notation blev trea i sin årsdebut på Romme och med det loppet i kroppen var han segermogen till den andra starten för året. Den var på Färjestad och Notation tog en enkel spetsseger. Han avslutade då med 12,8/400 meter och då ska man ha med i beräkningen att det bara var körning den sista biten av den sträckan. Notation har haft spår två i voltstart två gånger innan och han har gått iväg felfritt båda gångerna. Det ska vara en bra chans att Johan Jonssons häst vinner årets första V5-lopp på banan i Årjäng.

5 Arc en Ciel kördes i spets på Åby näst senast och i den positionen ska hon inte gå enligt Mikael J Andersson. Därför körde han på speed på Färjestad senast och då gick det bättre när hon avgjorde lätt utan att tömmas.

3 Rolex Tilly är intressant då han var bra i debuten för Petter Karlsson. Han galopperade efter 100 meter och svarade sedan för en stark avslutning.

10 Twist Lane travade inte som bäst i årsdebuten och galopperade i den sista kurvan. Annars utvecklades Eric Martinssons häst fint under fjolåret och tippas trots ett bakspår.

2 Dolorosa Am hade ett fint år som femåring med tre segrar på sju starter. Han räknas direkt även om det är första starten sedan i oktober.

3 Ecko avslutade bra i ett taktiklopp senast.

8 Horgen Lynet var ute i norska V75 senast och hade otur när han blev fast i dåliga ryggar. Spurten fram till tredjeplatsen var av bästa märke och i ett felfritt lopp kan det vara dags för seger.

7 Vollanfaks var återigen bra senast när han avslutade det sista varvet på 25,2 som trea bakom Rappnor och Bol Brage. Han står lite hårt inne i loppet men streckas tidigt ändå.

9 Mjölner Spik besegrade vår tipsetta på Jarlsberg den 10 mars men var betydligt mindre spelad.

6 Noble Superb var med i det norska Kriteriet förra året. Där kördes han i spets och slutade trea. Han tillhörde toppen i den norska treåringskullen och gör en intressant årsdebut.

3 Alvena Vagaboy gör också årsdebut. Han brukar bita ifrån sig bra från ledningen och kommer han till den positionen här, vilket vi håller som troligt, kan det hålla hela vägen.

4 Pampalo är för alltid med i historieboken då han är den häst som Olle Goop tog sin sista seger med. Pampalo är oerhört speedig med rätt lopp.

1 Kasper T.T. vann ett långlopp vid den extra V75-omgången på Bjerke den 9 september och tas på allvar här.

7 Albert G. har visat kanonform vid två raka segrar. Senast fick han en dryg inledningskurva i ett hårt tempo innan han kom till spets men vann enkelt ändå. Bra chans, men vi garderar på det stora systemet då han riskerar svar inifrån.

1 Noble Dancer är startsnabb och lär siktas på ledningen från innerspåret.

2 Åsens Aragon gör sin andra start på kort distans.

Stora V5-systemet (ovan strecket): 4x5x2x5x3 = 600 rader. Lilla V5-systemet (halvfet stil): 4x3x2x4x1 = 96 rader.

Artikeltaggar

Johanna KarlinTravV5

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.